StoryEditor

Ekstradicijski pritvoru za Rajka Aničića optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj

Piše D  /  29.07.2021., 17:49h

Sudija Branko Perić je rekao da je Aničić uhićen 22. ožujka na graničnom prijelazu Rača kod Bijeljine a da zahtjev za uhićenjem datira iz veljače 1994. godine.

Aničić je kazao da ne zna zašto ga pravosuđe Hrvatske traži. Sudija Perić je rekao da je u potjernici navedeno da se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Daruvaru u periodu od kolovoza do prosinca 1991. godine.

Perić je objasnio da bi po proceduri trebali odrediti pritvor 18 dana i zatražiti da Hrvatska pošalje molbu za izručenje uz dokaze.

“Oni imaju pravo tražiti produženje pritvora maksimalno do 40 dana iz opravdanih razloga”, pojasnio je Perić.

On je Aničiću kazao da postupak izručenja može da traje šest mjeseci, ali da osumnjičeni ima pravo da traži izručenje po skraćenoj proceduri.

Aničićev branilac Milorad Rašević je rekao da je sud u Bjelovaru raspisao potjernicu 1994., a da je njegov klijent 1997. vadio putovnicu, domovnicu i druge dokumente u Hrvatskoj. Kasnije, 2013. godine, kako je naveo, dobio je dopis od ministarstva pravde da se nikakav postupak ne vodi protiv njega u Hrvatskoj.

“Ovdje nešto ne štima”, kazao je Rašević i dodao da upućuje prigovor zakonitosti na zapisnik o hapšenju Granične policije BiH, jer Aničiću nije rečeno zbog kojeg je kaznenog djela uhićen.

Sudija Perić je konstatirao da je moguće da je postupak u Hrvatskoj obustavljen, ali da potjernica nije povučena.

Odbrana Aničića, koji ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, negira da je počinio ratni zločin protiv civila u Daruvaru.

Sud BiH će odluku o pritvoru donijeti u naredna 24 sata, prenosi Birn.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:45