StoryEditor

Eksplozija u Saudijskoj Arabiji na komemoraciji za poginule nemuslimane, ima ranjenih

Piše D  /  11.11.2020., 03:11h

Eksplozija se dogodila prilikom ceremonije komemoracije obljetnice kraja Prvog svjetskog rata održane na groblju u saudijskom gradu Jedi, na kojoj su bili u europski diplomati, objavilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova. 

"Godišnja komemoracija povodom obljetnice završetka Prvog svjetskog rata, koja se održala na nemuslimanskom groblju u Jedi, na kojoj su bili članovi više konzulata, uključujući i onaj francuski, jutros je bila meta napada improviziranom eksplozivnom napravom, prilikom čega je ozlijeđeno više ljudi", objavilo je francusko ministarstvo, prenosi Index.hr.

Nekoliko zemalja u srijedu obilježava 102. obljetnicu primirja zaključenog između Njemačke i savezničkih snaga čime je završetak Prvog svjetskog rata.

AP navodi kako su identiteti ozlijeđenih osoba i dalje nepoznati, a za napad još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost.

Fotografije s mjesta napada objavila je novinarka iz Jede, Clarence Rodriguez:

"Napad na groblju za nemuslimane u Jedi tijekom ceremonije za obljetnicu kraja Prvog svjetskog rata. U prisutnosti generalnog konzula Francuske, Irske, Velike Britanije... Ima ranjenih. 15 dana nakon napada nožem pred konzulatom, Francuska je i dalje meta?!", napisala je.

"Francuska snažno osuđuje ovaj kukavički i neopravdani napad", stoji u priopćenju.

Eksploziju je potvrdio i dužnosnik Grčke koji je želio ostati anoniman.

"Dogodila se neka vrsta eksplozije na groblju za nemuslimane u Jedi. Četvero je ozlijeđenih, među njima i jedan Grk", rekao je za Al Jazeeru.

Saudijski dužnosnici još uvijek nisu komentirali napad, a saudijski državni mediji nisu izvijestili o njemu.

AP podsjeća da je 29. listopada čuvar francuskog veleposlanstva napadnut nožem u Jedi. Napad je izveo Saudijac koji je uhićen, a motiv je i dalje nepoznat.

Francuska je nedavno upozorila sve svoje državljane u Saudijskoj Arabiji da budu maksimalno oprezni zbog povišenih tenzija između Francuske i niza većinski muslimanskih zemalja, koje su uslijedile nakon što je islamistički terorist porijeklom iz Čečenije odrubio glavu pariškom profesoru Samuelu Patyju, koji je svojim učenicima u sklopu predavanja o slobodi govora prikazao karikature Muhameda. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stao je u obranu slobode objave karikatura, na što je turski predsjednik Erdogan reagirao pozivom na bojkot francuskoj proizvoda.

U nekim zemljama s muslimanskom većinom, vjernici su bijesno reagirali na Macronove izjave i na prosvjedima palili njegove fotografije. 

Macron ih je pokušao smiriti izjavama u razgovoru za kanal  Al-Jazeera kazavši da može razumijeti da muslimani mogu biti šokirani karikaturama proroka, ali je upozorio na "manipulacije i na nasilje". 

Francuska, Austrija, Njemačka i Europska unija održale su minisamit videokonferencijom u utorak kako bi ojačale europski odgovor na terorizam, nakon atentata u Francuskoj i Beču. 

Saudijsko kraljevstvo, koje promiče rigorozni oblik islama, pokušava se zadnjih godina predstaviti u novom svjetlu provedbom liberalnih društvenih reformi koje je pokrenuo Mohamed bin Salman.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:00