StoryEditor

Ekskluzivni dokument Vijeća ministara BIH zbog kojeg će Mektić morati dati ostavku

Piše D  /  19.05.2018., 07:05h

Odlukom BiH vlade, odnosno Vijeća ministara BIH, koja čini vrhovni organ države, zadužen za pitanja sigurnosti i migrantska pitanja, države koja je potpisnica međunarodne konvencije o migrantima, ministar Mektić bio je dužan postupiti po odluci Vijeća ministara gdje ga plaćamo da bude lojalan ministar nama čiji je on službenik, piše Poskok.info.

Umjesto toga on prijeti, postavlja se iznad SIPA-e i Tužiteljstva i ponaša se kao kavanski bukadžija, a ne ministar jedne normalne i sutra europske države.

Odlukom od 15. svibnja Vijeće ministara detaljno je utvrdilo plan postupanja sa svim migrantima.

Pri tome je upućen oštar protest Srbiji i Crnoj Gori zbog nekontroliranog puštanja migranata preko njihovih granica.

Dat je nalog MVP-u BIH da hitno uspostavi komunikaciju s Hrvatskom te dobije kvote  prema kojima Hrvatska može prihvaćati i propuštati migrante.

Ono što je najzanimljivije je zadnji pasus odluke. Vijeće ministara odlučilo je da se migranti imaju smjestiti u vojarnama i centrima na način da se drže izolirani i bez kontakata sa lokalnim stanovništvom. Zašto? Zato što su migranti, a ne osobe u traženju azila, koje zakon tretira drugačije.

Umjesto toga Mektić migrante ne šalje u vojarnu, niti izoliran objekt nego u objekt otvorenog tipa.

Na reakciju šefa policije MUP-a HNŽ-a koji zaustavlja konvoj i traži pojašnjenje Mektić prijeti zatvorom. Sarajevski huškački mediji govore o državnom udaru.

No tko jedini nije poslušao odluku države? Ministar sigurnosti Mektić, koji smješta izbjeglice na način na koji Vijeće ministara nije propisalo. Propisalo je posve drugačije postupanje s njima. Izolaciju i nadzor.

Kako vidimo HNŽ vlasti, koje je Sarajevo od jučer proglasilo novim BiH entitetom, postupaju humanije, te migranti posjećuju Mostar i normalno se kreću do 22h navečer.

No ono što je najvažnije, jest to da državni ministar nije ispoštovao odluku Vlade u kojoj sjedi. I to jako  važnu odluku, o jako važnom sigurnosnom pitanju. Pitanju ilegalnih migranata koji dolaze s područja sa kojeg trenutno se povlači i veliki broj terorista.

Koliko god bila ljudska, pa tako i naša BH želja da se pomogne običnim ljudima u nevolji, naš ministar sigurnosti bio je dužan, upravo zbog predostrožnosit postupiti u skladu s odlukom Vijeća ministara. Međutim, on je postupio nesavjesno. Nije izvršio svoju dužnost onako kako je morao.

Osim ostavke prijeti mu i kaznena prijava zbog nesavjesnog obavljanja dužnosti.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 03:29