StoryEditor
kriza

Ekonomski analitičar: Ulazimo u stagflaciju, evo što to znači

Piše desk  /  30.04.2022., 08:50h
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na društvenim mrežama komentirao je usporavanje ekonomske aktivnosti u svijetu i sve veći rast cijena i inflacije s kojima su građani suočeni.

Status prenosimo u cijelosti:

“U listopadu prošle godine sam u autorskom tekstu najavio mogućnost pojave stagflacije (stagnacija + inflacija). Prvi službeni podaci o kretanjima BDP-a u prvom kvartalu SAD-a, Francuske i Španjolske ukazuju na idemo prema tome, iako je još uvijek rano da možemo s potpunom sigurnošću reći da je stagflacija već stigla. Ipak, usporavanje i pad ekonomske aktivnosti uz rastući nivo cijena ukazuju da idemo u tom pravcu.

Američka ekonomija je u prvom kvartalu zabilježila pad od -1,4%, dosta ispod očekivanja analitičara (koji su prognozirali rast od 1%).

Ove vijesti nisu uopće dobre jer je sada za očekivati da će države poput SAD-a morati izazvati umjetnu recesiju, koja neće biti tako blaga, a kako bi ukrotili inflaciju kroz podizanje kamatnih stopa. Sigurno je da će to ostaviti i posljedice po našu državu, pogotovo ako znamo da je Njemačka, koja je naš najbitniji vanjskotrgovinski partner, objavila da su u prvom kvartalu imali rast od 0,2%”, navodi Hadžić.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 03:20