StoryEditor
"trebaju nam reforme"

Ekonomski analitičar: Država je naplatila gotovo milijardu maraka poreza, a ništa nije vratila građanima

Piše desk  /  04.06.2022., 12:07h

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić govorio je za N1 o ekonomskoj krizi u svijetu prouzrokovanoj ratom u Ukrajini, nadolazećoj zimi i energentima, eventualnim odgovorima države na tešku situaciju.

Skoro milijardu maraka je prikupljeno od naplate poreza u BiH. Te pare nisu na pravi način vraćenegrađanima, kaže Hadžić.

“Ne znam je li u pitanju neznanje, ali se hvaliti naplatom poreza a ne pomagati građanima, ne znam...”

Trebaju nam porezne reforme, da se smanji pritisak na radnike u poduzećima. Neki poslodavci su povećali primanja, a neki ne i radnici odlaze. Pod hitno smanjiti porezno opterećenje i pomoći radnicima”, kaže Hadžić.

Istaknuo je da su posebno ugroženi umirovljenici i da im je ono što je oduzeto kroz inflaciju država treba vratiti većim mirovinama.

“Vrlo je nezahvalno prognozirati. Situacija se mijenja iz dana u dan. Izvoz žitarica iz Ukrajine je upitan. Ako Ukrajina ne bude mogla izvesti žitarice na tržište, može doći do globalnih problema”.

“Ekonomski ratovi su duboki. Naši pojedini nivoi vlasti se spremaju za taj scenarij. nije sve tako crno kako se misli”, kaže Hadžić.

Godišnje se u BIH uništi 140.000 tona hrane. Da je navedeni iznos uništene hrane doniran, država bi dobila kroz naplatu PDV-a 21,5 milijuna KM. Postojeći zakonodavni okvir u Bosni i Hercegovini ne stimulira poduzeća da doniraju hranu javnim kuhinjama i udrugama koje brinu o osobama u stanju potrebe.

“Ako hranu uništite i bacite ne morate platiti PDV, ako donirate plaćate PDV. Ekonomski je isplativije. Moramo mijenjati poreznu politiku u BiH, da se ukine PDV na doniranu hranu”, zaključio je Hadžić.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 18:58