StoryEditor
simbol Berlina

Eko-aktivisti poprskali Brandenburška vrata bojom

Piše hina  /  17.09.2023., 14:11h

Pripadnici ekološkog pokreta Posljednja generacija su danas Brandenburška vrata, simbol Berlina, poprskali narančastom bojom. "Prosvjed ukazuje na to da je došlo vrijeme za politički zaokret i odustajanja od fosilnih goriva i za više pravednosti", stoji u priopćenju pokreta Posljednja generacija.

Prema priopćenju policije u tijeku je akcija tijekom koje je na Pariškom trgu, tik uz Brandenburška vrata, uhićeno više osoba. Prosvjednici su za prskanje narančaste boje na Brandenburška vrata i Pariški trg na kojem se nalazi francusko i američko veleposlanstvo, upotrijebili remodelirane aparate za gašenje požara u kojima se nalazila boja umjesto sredstva za gašenje.

Većina Nijemaca protiv njihovih akcija

Pripadnici Posljednje generacije su najavili intenziviranje akcija u Berlinu u drugoj polovici rujna pojačanim blokiranjem prometnica. Akcije će biti zaustavljene kada njemačka vlada udovolji zahtjevima prosvjednika, a što uključuje pojačanje mjera za usporavanje klimatskih promjena.

Posljednja generacija zahtijeva da se Njemačka oslobodi fosilnih izvora energije do 2030. dok je vlada kao rok odredila 2045. Novo vodstvo Berlina, s demokršćanskim gradonačelnikom Kaiom Wegnerom na čelu, najavilo je oštrije mjere protiv pripadnika pokreta tijekom najavljenih akcija blokiranja prometa.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja javnog servisa SWR, 85 posto građana u potpunosti odbacuje akcije Posljednje generacije, a samo četiri posto ih podržava.

Dnevnik.ba

07. prosinac 2023 11:39