StoryEditor
kriza

EK najavljuje konkretnije prijedloge za zaustavljanje rasta cijene energije

Piše hina  /  07.10.2022., 23:04h

Europska komisija će za nekoliko tjedana izići s konkretnijim prijedlozima za zaustavljanje rasta cijene energenata, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon završetka neformalnog samita EU-a u Pragu

“Komisija će kroz nekoliko tjedana izići s konkretnijim prijedlozima u vezi s cijenama plina i električne energije”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen na završnoj konferenciji za novinare.

Nakon prvog sastanka Europske političke zajednice u četvrtak u Pragu na kojem su sudjelovali čelnici 44 europske zemlje, u petak su ostali samo šefovi država ili vlada EU-a na neformalnom samitu.

Glavne teme bile su ruski rat protiv Ukrajine te kako zaustaviti rast cijena energenata. Budući da je riječ o neformalnom samitu, nisu donesene nikakve odluke, a po završetku samita čelnici su potvrdili svoju spremnost da Ukrajini pruže dodatnu financijsku i vojnu pomoć.

Što se tiče energetske krize, sve je veća potpora među članicama da se osigura zajednička nabava plina kako bi se na taj način smanjila cijena te se počelo razgovarati o novom modelu formiranja cijene električne energije na način da se odvoji od cijene plina, koja trenutačno diktira cijene struje.

“Postoji sve veća potpora da se organizira zajednička nabava plina”, rekao je na završnoj konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Češki premijer Petr Fiala rekao je da su čelnici razgovarali o prijedlogu razdvajanja cijene plina od cijene električne energije, dok je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla da će konkretniji prijedlozi o tome doći početkom sljedeće godine jer je riječ o vrlo kompleksnom pitanju intervencije u tržište energije.

Cijene električne energije na europskom tržištu određuju se po cijeni najskupljeg energenta koji se koristi u njezinoj proizvodnji, a to je već mjesecima plin, čije su cijene vrtoglavo porasle nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, koja je do kraja ogolila veliku ovisnost EU-a o ruskim fosilnim gorivima.

Ursula von der Leyen je rekla da će se razmotriti dodatno financiranje na europskoj razini kako bi se državama članicama pomoglo u zelenoj tranziciji, odnosno smanjivanju ovisnosti o fosilnim gorivima.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:20