StoryEditor
neumski pregovori

Eichhorst: Razgovori će se nastaviti, malo je vremena ostalo

Piše Desk  /  30.01.2022., 13:58h
Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove, obratila se medijima nakon pregovora u Neumu s predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH i drugih međunarodnih predstavnika.

- Podsjetit ću da su razgovori bili veoma dobri i konstruktivni , a riječ je o izuzetno kompleksnim temama. Moja poruka je da će se razgovori nastaviti u narednim danima. Svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje provođenja presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, kojim bi se omogućilo uklanjanje diskriminacije u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH. Još jedna od značajnih tema je bila unaprjeđenje izbornog sistema, a u čemu smo imali podršku OSCE-a. Razgovarano je i o konkretnim modelima izbora članova Predsjedništva BiH - rekla je.

Poručila je da se razgovaralo i o unaprjeđenju funkcionalnosti FBiH.

- Zahvaljujem se političkim strankama na konstruktivnosti u intenzivnim razgovorima. Napredak je ostvaren po određenim pitanjima, što je obećavajuće. Razgovori se nastavljaju, malo je vremena, ali je uvijek tako, uvijek je premalo vremena za rješavanje teških pitanja i ja se nadam da će do dogovora doći - zaključila je.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:48