StoryEditor
pregovori u neumu

Eichhorst: Osjeti se razumijevanje hitnosti rješavanja pitanja izbornog procesa

Piše fena  /  28.01.2022., 19:13h
Predstavnica Europske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst ocijenila je da se na pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neum osjeti snažnija spremnost da se razmotre različita mišljenja nego što je to bilo slučaj ranije.

Eichhorst je izjavila kako se „osjeti istinsko opredjeljenje, kao i osjećaj ažurnosti, odnosno razumijevanje hitnosti rješavanja pitanja izbornog procesa“.

- To je spremnost koju vidimo kod svih lidera i političkih subjekata. Puno posla je pred nama, ali drago mi je da možemo svjedočiti konstruktivnim pristupima. Nadamo se uspješnom ishodu - naglasila je Eichorst.

Istaknula je zadovoljstvo što u pregovorima sudjeluje i oporba, jer se na taj način mogu čuti različita mišljenja.

- Ne bismo bili danas ovdje da nema optimizma, da ne postoji odgovarajući pristup rješavanju pitanja integriteta izbornog procesa i da ne postoji uvjerenje kako će rješenje koje dogovorimo dobiti i potrebnu parlamentarnu većinu - izjavio je američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer.

U pregovorima sudjeluju predstavnici bh. političkih stranaka, stranački eksperti koji će pomoći riješiti neka od tih težih tehničkih pitanja, kao i eksperti Venecijanske i Varšavske komisije.

Palmer očekuje da se u subotu pregovorima priključe i članovi međuresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, pa time i politički predstavnici iz Republike Srpske.

- Kakvo god rješenje u konačnici bude, najvažnije je da ono bude usklađeno s najvišim standardima – poručio je američki izaslanik.

Pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva počeli su u četvrtak u Neumu i trajat će do nedjelje, a u njima sudjeluju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler te predstavnici OESS-a, koji će pomoći riješiti neka od tih težih tehničkih pitanja. 

- Kakvo god rješenje u konačnici bude, najvažnije je da ono bude usklađeno s najvišim standardima - smatra američki izaslanik.

Palmer očekuje da im se u subotu u pregovorima priključe i članovi međuresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, pa time i politički predstavnici iz Republike Srpske.

Pregovori o izbornom zakonodavstvu počeli su jučer u Neumu i trajat će do nedjelje, a u njima sudjeluju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, američki i europski posrednici Matthew Palmer i Angelina Eichhorst, austrijski diplomata Johann Sattler, predstavnici OESS-a, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, kao i Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda.

Dnevnik.ba

26. svibanj 2022 09:24