StoryEditor

Eichhorst: "Osim presude Sejdić-Finci provesti i presude Ustavnoga suda BiH"

Piše D  /  05.07.2021., 12:07h

Po njenim riječima, razgovarali su o suštinskim pitanjima, možda ne na nivou tehničkih detalja, ali svakako su se dotakli važnih pitanja, „razumijevajući da smo generalno u svom poslu naviknuti na političke razlike i različite političke stavove“.

- Ovom prilikom razgovarali smo o pitanjima koja su suštinska i zaista mogu promijeniti živote građana u BiH. Naša današnja posjeta je pokazatelj snažne posvećenosti EU i SAD Bosni i Hercegovini, njenom napretku, iskoracima na europskim putu ka punopravnom članstvu u EU, odnosno generalnom integriranju cijele regije, ovog dijela jugoistočne Europe - navela je Eichhorst.

To je, dodala je, nešto na  čemu ćemo zajednički raditi kroz reforme.

- Reforme su možda riječ koju ste toliko puta imali priliku do sada čuti. Sada je konačno vrijeme da to više ne bude jedna puka fraza već da je pretočimo i u konkretne aktivnosti - kazala je Eichhorst.

Dodala je da 2021. godina predstavlja istinsku priliku za važne iskorake i napredak kada je riječ o ustavnim reformama i reformama izbornog zakonodavstva koje bi trebale biti u skladu sa mišljenjem Europske komisije i europskim standardima.

- Tijekom sastanka imali smo priliku da razgovaramo o samom radu Interresorne radne grupe i njenoj izuzetno važnoj ulozi koju treba odigrati u realizaciji preporuka OSCE-a i ODIHR-a, kako bi došlo do istinskih promjena i kako bi se osigurali slobodni, pravični i transparentni izbori - istaknula je ona, dodajući da su ključne aktivnosti pred Interresornom radnom grupu.

Po njenim riječima, jedna od važnih tema je bila i konkretizacija datuma kada bi se eksperti konkretno mogli sastati i početi s radom na realizaciji presuda, ne samo „Sejdić-Finci“ i drugih presuda Europskog suda za ljudska prava, već i presuda Ustavnog suda BiH, a kojima bi se u konačnici uklonila diskriminacija iz ustavnih i drugih odredbi.

- Proces je nešto što treba dodatno ubrzati, dati mu jednu dodatnu energiju, osigurati konstruktivnost u pristupu, inkluzivnost cijelog procesa, kako bi se svi postojeći prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH na adekvatan način razmatrali. Mi smo tu da pomognemo, da pružimo podršku bez ikavih razlika, podjednako za sve građane - kazala je Eichhorst.

Navela je da to jeste jedan jedinstveni stav koji EU ima sa SAD-om, a u cilju prosperiteta BiH.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:38