Article_Top_970x250

Egipćani glasaju hoće li predsjedniku dati faraonske ovlasti

trodnevni referendum

Egipćani glasaju hoće li predsjedniku dati faraonske ovlasti

tra 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Egipćani počinju glasati na trodnevnom referendumu o izmjenama Ustava koje bi predsjedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju trebale omogućiti da produlji mandat do 2030. godine, ali i osnaži moć i kontrolu nad vojskom.

Izmjene i dopune produljile bi Sisijev sadašnji mandat na šest godina i on bi završio 2024. Predloženi privremeni članak omogućuje mu da se natječe za još jedan mandat na šest godina, koji bi njegovu vladavinu produljio do 2030. godine.
 
Nove promjene predsjedniku također omogućuju i imenovanje viših pravosudnih dužnosnika te veću moć i kontrolu nad vojskom, prenosi Hina. Ranije ovaj tjedan parlament, u kojem većinu imaju Sisijevi pristaše, odobrio je nacrt ustavnih promjena.
 
Predlagači naglašavaju da su izmjene i dopune potrebne za Ustav iz 2014. kako bi se osigurala dugoročna stabilnost Egipta.
 
Kritičari kažu da je svrha izmjena i dopuna očvrsnuti Sisijevu moć i onemogućiti pravosudnu neovisnost.
 
Sisi je preuzeo dužnost 2014. godine, godinu dana nakon što je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik Mohammed Morsi iz Muslimanske braće.
 
Prošle godine, Sisi je ponovno izabran golemom prednošću, a jedini njegov protukandidat bio je takmac koji je sam za sebe rekao da je lojalan Sisiju.
 
Oko 61,3 milijuna Egipćana izlazi na oko 14,000 biračkih mjesta diljem 27 egipatskih provincija, prema službenim podacima, prenosi Index.hr. Glasačka mjesta otvorena su od 9 sati po mjesnom vremenu (7 sati po GMT-u) tijekom 12 sati u sljedeća tri dana. Službeni rezultati bit će poznati 27. travnja.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250