StoryEditor
teška 18 tona

Egipat dobio novu piramidu - od smeća

Piše desk  /  20.11.2022., 07:53h

U egipatskoj pustinji osvanula je nova piramida. Međutim, iza njene izgradnje nema velike misterije – točno se zna tko ju je napravio, kako i zašto.

Nova egipatska piramida je djelo pokreta “100YR Cleanup” – inicijative kompanije Zero Co, kojoj je plan financirati čišćenje smeća velikih razmjera širom svijeta u sljedećih 100 godina.

Oni vjeruju da je potrebno 100 godina kako bi se planeta očistila od smeća. Istovremeno žele da podstaknu ljude da odgovornije i svjesnije koriste predmete od jednokratne plastike, koji zagađuju prirodne resurse.

Piramida je građena pet dana u Zapadnoj pustinji u blizini Kaira, a sastoji se od milijun plastičnih boca i drugog otpada pronađenog u rijeci Nil. Viša je od prosječne trokatnice, a teška 18 tona.

Kako bi proslavio početak inicijative, ali i privukao ljude da se uključe u akciju, idejni kreator Mike Smith kampirao je na vrhu te piramide tri dana.

"100YR Cleanup" je trenutno u fazi prikupljanja milijun dolara, koliko je potrebno za financiranje prve godine čišćenja. Vjeruje se da će u prvih 365 dana akcije biti izvučeno 15 milijuna odbačenih plastičnih boca iz okeana, s Himalaja i Egipta, kao i da će biti formirani odredi za čišćenje u Australiji i Indoneziji koji će iz prirode uklanjati smeće svakoga radnog dana u tjednu.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 20:28