StoryEditor
afera respiratori

Edita Kalajdžić potvrdila: Skraćenica ‘Seb. zove‘ - odnosi se na profesoricu Sebiju Izetbegović

Piše desk  /  20.10.2021., 15:47h
Suđenje Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za nabavku stotinu respiratora u vrijednosti 10,5 milijuna KM, nastavljeno je danas saslušanjem Edite Kalajdžić, tajnice Vlade Federacije BiH.

Kalajdžić je na ročištu potvrdila da se u viber grupi GENSEK, u kojoj se obavljala komunikacija između premijera FBiH i njegovih uposlenika, skraćenica Seb.zove odnosi na profesoricu Sebiju Izetbegović, direktoricu KCUS-a.

Moramo Solaku dati krila

Ona je općenito objasnila koji su njeni zadaci na radnom mjestu. Između ostalog, kazala je da je sve ponude koje su stizale na Ured premijera FBiH za nabavku medicinske opreme i sredstava proslijeđivala Federalnoj upravi CZ i Zavodu za javno zdravstvo FBiH, prenosi Avaz.

Prije nego što će biti izmijenjen Federalni stožer CZ, Kalajdžić je dobila Viber poruku "Sebija: Solak će morati uzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje". Kalajdžić je na to odgovorila: "Do ujutro u 9 sati zovite Solaka, Pehara, Čerkeza, Jelku. Moramo mi preuzeti, Solaku dati krila. Moramo hitno reagirati".

Predočena je i komunikacija Edite Kalajdžić sa Fadilom Novalićem od 18. ožujka 2020. godine. Ona je tada pisala premijeru: "Šefe, čujte se vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora".

Kalajdžić je danas za ovu komunikaciju pojasnila da su im se u ured javljale mnoge mikrokreditne organizacije da im pomognu da saznaju cijene respiratora.

Dokazati navode

Obrane su reagirale i tražile da tužitelj Džermin Pašić prestane s inzistiranjem da se objasni tko je Sebija, jer smatraju da ne treba spominjati ime Sebije Izetbegović u ovom predmetu. Tužitelj Pašić odgovorio je da je on inzistirao na tome jer se u ovom predmetu radi o političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba. 

Ipak, sutkinja Džemila Begović je kazala kako nema potrebe da se spominju treće osobe, a da tužitelj kroz dokaze treba dokazati svoje navode.

Kalajdžić je kazala da ona parafira sve odluke Vlade Federacije BiH. 

Na pitanje tužitelja Pašića  jesu li svi ministri znali da se radi o nabavci resporatora ACM812A, Kalajdžić je odgovorila:

- Ako piše na odluci onda su znali, ako ne piše nisu znali. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:59