Article_Top_970x250

Edi Rama potvrdio postojanje mape sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu

albanski premijer

Edi Rama potvrdio postojanje mape sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu

tra 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: AFP

Edi Rama, albanski premijer potvrdio je postojanje mape u vezi sa promjenom granica zemalja regije Zapadnog Balkana.

Edi Rama je u emisiji „IZBORI 2021 na V +“ rekao da je mapu vidio. I prije nego što ju je pokazao slovenskom kolegi Janezu Janši, piše „KoSSev“.

“Razgovarali smo prije izvesnog vremena. Također sam vidio ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar“, rekao je Rama.

Prethodno je slovenski portal „Necenzurisano.si“ objavio dokument za koji se tvrdi da je kopija dokumenta. Prema tom dokumentu, predlaže se redefiniranje granice Kosova i Srbije. Ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Ujedinjenje dijelova Crne Gore sa albanskom većinom i sjeverne Makedonije s Albanijom. Mogućnost otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. I ujedinjenja dijelova Hercegovine sa Hrvatskom.

Europska unija je nekoliko puta rekla da ne zna za takav dokument.

Edi Rama tvrdi da je vidio mapu, ali slovenski premijer odbacuje da uopće postoji. Janez Janša, čija će zemlja predsjedavati Europskom unijom u drugoj polovici ove godine, napisao je da su tvrdnje za takav dokument akcije usmjerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

„Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije. I europsku budućnost za zemlje Zapadnog Balkana. Upravo takvi spisi pokušavaju da spriječe ovaj cilj”. Napisao je Janša ovo na društvenim mrežama, ali debata se nastavila.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu “veliko sra…”. Nada se da nije došao iz Slovenije.

“Kad je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema. Ne treba je stavljati čak ni na non-paper. Pa tko god to napravio”, rekao je novinarima hrvatski predsjednik.

Dnevnik.ba