StoryEditor
Albanski premijer

Edi Rama: "Nemoguće je zamisliti Europsku uniju bez Srbije"

Piše desk  /  27.04.2023., 11:44h

Albanski premijer Edi Rama je u emisiji "Porta a porta" na talijanskom javnom servisu kazao da ne razmišlja o širenju Europske unije bez Srbije te da Albanija mora "držati Srbiju jako blizu" i učiniti sve da postigne političko jedinstvo s njom.

Rama je rekao da je nemoguće zamisliti EU koja uključuje Albaniju i druge balkanske zemlje bez Srbije. Upitan boji li se Albanija mogućeg širenja Europske unije koje uključuje i Srbiju, u trenutku kada se Srbija smatra bliskom Rusiji, Rama je odgovorio da se toga ne boji, te da je Albanija glas Zapadnog Balkana koji kaže da se Srbija ne smije otjerati.

"S druge strane, naravno da postoje razlike jer Srbija nije sankcionirala Rusiju iz jasnih razloga koji se u jednom trenutku moraju shvatiti kao razlozi političke i povijesne, ali i pragmatične prirode", kazao je Rama.

Dotakao se i rata u Ukrajini i kazao kako se ne smije dopustiti da taj sukob utiče na Balkan

Moramo učiniti sve da nas ratna strast, ne uvuče u stvaranje sporova između NATO-a i pronatovskih zemalja članica na Balkanu te između Srbije i zajednica koje pripadaju slavenskom pravoslavnom svijetu, koji je usko povezan s Rusijom", naglasio je Rama.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:20