StoryEditor

EBRD izdvaja milijardu eura za pomoć kompanijama zbog posljedica koronavirusa

Piše D  /  14.03.2020., 07:03h

Ovaj paket mjera solidarnosti predstavlja prvi odgovor na krizu s bolešću Covid-19, a iz EBRD-a ističu kako su spremni učiniti i više ukoliko bude potrebno. Prijedlog o usvajanju ovog paketa u petak su izglasali dioničari EBRD-a koji ulažu u podršku razvoja, posebnog privatnog sektora, u 38 zemalja čija je ekonomija u usponu.

U okviru hitnog programa pomoći EBRD planira uspostaviti takozvani "elastični okvir" kako bi osigurala financiranje postojećih klijenata EBRD-a s jakim osnovama poslovanja koji se suoče s privremenim kreditnim poteškoćama.

Predsjednik EBRD-a Sir Suma Chakrabarti istaknuo je kako pandemija koronavirusa i njene ekonomske posljedice predstavljaju neviđeni izazov za EBRD i zemlje s kojima ova banka posluje.

“Kako bi odgovorila solidarno sa svojim dioničarima, zemljama u kojima posluje, partnerima i klijentima, banka je osnovala elastični okvir u vrijednosti od milijardu eura za nove i dodatna sredstva za stare klijente, koji obuhvaća izvanrednu likvidnost, radni kapital i trgovinske financije. Ovo je prvi korak. Banka je spremna za daljnje poduzimanje aktivnosti i žurne korake za pregled, prilagođavanje i proširenje svojih instrumenata financiranja u partnerstvu sa zemljama s kojima posluje, partnerskim međunarodnim fondovima i međunarodnom zajednicom", kazao je Chakrabarti .

Planirane mjere će uključivati ​​proširenje trgovinskih financija i pružanje kratkoročnog financiranja do dvije godine kroz financijske institucije, posebno za podršku malim i srednjim poduzećima.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:55