StoryEditor

Džindić uručio dozvolu za rudnik u Varešu: "Ovo je važno za gospodarstvo FBiH..."

Piše D  /  28.01.2021., 08:01h

Ova firma je od 2017. godine fokusirana na oživljavanja rudarske industrije u općini Vareš gdje je pronašla vrijedna nalazišta metala.

Džindić je na pres-konferenciji uručio dozvolu za površnu eksploataciju i preradu olova, bakra i baruta u Varešu na lokalitetu Veovače Paulu Croninu, direktoru kompanije Adriatic Metals koja je vlasnik Eastern Mininga.

Džindić je rekao da je to proces koji traje nekoliko mjeseci. Ovim činom je investitoru omogućeno da počne s radom.

“Ovo je važno za gospodarstvo FBiH, za privlačenje stranih investicija koje, posebno u ovom periodu Covida i pandemije su prijeko potrebne. Ovo je jedan primjer kako se može zajedno s investitorom doći do brzog izdavanja svih potrebnih dokumenata kako bi privredno društvo mogli nastaviti i početi s radom”, kazao je Džindić.

Cronin se zahvalio ministru na uručenju rješenja. Rekao je da to predstavlja ne samo prekretnicu za tvrtkui ono što rade, već i za cjelokupnu rudarsku industriju u BiH.

U posljednje tri godine uradili su dosta toga, napravili detaljne planove koji se odnose na sam proces istraživanja, iskopavanja… kreirali uvjete za jedan sjajan projekt, ne samo za lokalnu zajednicu Vareša, već i za čitavu BiH.

“Ovo je zemlja koja ima ogroman potencijal kada govorimo o rudarskoj industriji. Projekti poput ovog, da bi bili uspješni, moraju imati podršku lokalne zajednice. Demonstrirali smo svoju posvećenost kao društveno odgovorne kompanije”, rekao je Cronin.

“Hvala ljudima Vareša, Zeničko-dobojske županije kao i svim vlastima  i relevantnim ministarstvima na svim razinama koji su nam dali priliku da uđemo u ovaj projekt koji će imati ogroman značaj za BiH, ali u svijetu rudarstva na globalnom nivou poslati jasnu poruku o BiH”, kazao je Cronin.

Izvršni direktor Eastern Mininga Adnan Taletović poručio je da je ova suradnja između tvrtke i svih razina vlasti rezultirala dobivanjem dozvole.

“Ulaganjem naše kompanije u lokalnu zajednicu prvenstveno ulaže u budućnost i to putem osiguranja za sve ljude koji žele ostati u ovoj zemlji, a ne tražiti egzistenciju negdje drugo”, kazao je Taletović, piše Biznis.info.

Dnevnik.ba

26. rujan 2021 23:48