StoryEditor

Džindić: Uprave rudnika da naprave transparentan plan reorganizacije

Piše D  /  23.09.2019., 03:09h

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima sindikata rudnika Federacije BiH i generalnim direktorom Elektroprivrede BiH Bajzitom Jašarevićem na kome je istaknuto da rudnici koji posluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH trebaju u roku od 60 dana napraviti transparentan plan reorganizacije.

Ministar Džindić je na press-konferenciji nakon sastanka kazao da su određeni sindikati imali "loše prenesene informacije da neko želi zatvoriti neke rudnike", kao i u vezi projekta izgradnje bloka u rudniku Banovići, prenosi Fena.

- Što se tiče budućnosti izgradnje bloka u Banovićima, ona je u rukama Uprave rudnika Banovići, a ne Ministarstva - istakao je Džindić.

U vezi moratorija na zapošljavanje u rudarskom sektoru, Džindić je pojasnio da ta odluka zapravo podrazumijeva da nema više gomilanja viška zaposlenih, kao što je to ranije bio slučaj.

- Što se tiče imenovanja uprava, također je o tome bilo diskusije. RMU Zenica će upravu dobiti do petka, eventualno do ponedjeljka. Vršitelj dužnosti izvršnog direktora je dobio zadatak prije par dana da obavi razgovor s nekoliko kandidata. Zaista je teško u ovom trenutku da se neko prihvati te funkcije, to vidimo, ali smo zamolili da se napravi dodatni napor da se obave intervjui i čim prije imenuje v.d. uprava - naveo je Džindić.

Džindić je ocijenio da je ostvaren novi vid suradnje između Elektroprivrede, Ministarstva i rudnika dodajući da bi ta suradnja u budućnosti trebala biti bolja.

Također, ministar Džindić je naveo da je jutros imao i sastanak s predstavnicima sindikata i menadžmentom Arcelor Mittala, te predstavnicima Sindikata metalaca FBiH na kome su razgovarali o beneficiranom radnom stažu, te da je dogovoren način ako će se ovo pitanje rješavati u skorijoj budućnosti.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:42