StoryEditor

Džindić: Moglo bi doći do pojeftinjenja cijene plina

Piše D  /  13.04.2020., 06:04h

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas da je pod nadzorom ili monitorinogom ovog ministarstva 27 gospodarskih društava u kojima je direktno zaposleno 25.000 radnika.

- Nije upitno niti jedno radno mjesto. Vlada FBiH je opredijeljena da će svih tih 25.000 radnika i dalje ostati zaposleni i da ćemo zajedno sa njima prevazići ovu zaista tešku situaciju - kazao je Džindić prilikom redovitog obraćanja predstavnika federalnih institucija povodom širenja koronavirusa.

Naveo je da su uslijed ove situacije svi planovi vezani za namjensku industriju, pa i druga poduzeća koja su u nadležnosti ovog ministarstva malo promijenjena i korigirana s obzirom na to da nismo jedini pogođeni ovom pandemijom.

- Naši planovi su malo modificirani i mi ćemo, ako ovo ne potraje dugo, do kraja ove godine sve naše planove ispuniti sto posto - kazao je Džindić. 

Što se tiče energetskog sustava Federacije BiH, Džindić je potvrdio da je stabilan i siguran, te da se radi po planovima koji su definirani u 2019. i na osnovu tog dvogodišnjeg plana, sustav funkcionira bez ijedne sekunde kašnjenja.

- Federacija BiH u ovim kriznim situacijama nije niti jedne sekunde ostala bez kontinuirane i sigurne opskrbe električnom energijom. Također svi rudnici i Termoelektrane funkcioniraju bez ijedne minute zastoja i Termoelektrane imaju dovoljnu količinu uglja na depoima - kazao je Džindić, te pozdravio sve rudare i zahvalio im na velikoj žrtvi koju podnose u ovim trenucima.

Kada je riječ o proizvodnji i distribuciji električne energije, analize pokazuju da je u ožujku došlo do smanjenja potrošnje oko četiri posto u industriji, te povećanja oko četiri posto u domaćinstvima što je logično s obzirom na situaciju.

Snabdijevanje plinom je također stabilno i sigurno. Džindić je podsjetio da je kompanija BH-Gas prošlog tjedna donijela odluku o smanjenju cijene prema industriji i to je već završeno uz potvrdu Nadzornog odbora. Džindić je dodao da su dobili informaciju od BH-Gasa da ima elemenata da se uradi još jedna kalkulacija kako bi u narednih sedam dana izašli s prijedlogom prema Vladi FBiH za dodatno smanjenje cijene plina prema domaćinstvima.  

Namjenska industrija danas, kako je kazao, funkcionira onako kako je planirano, firme imaju dezinfekcijske tunele i radnici su zaštićeni kako je propisano. TRZ Hadžići i Zrak Sarajevo su period od dva tjedna iskoristili da prenamijene dio svoje proizvodnje i danas uspješno proizvode zaštitne maske i vizire za policajce i zdravstvene radnike.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:23