StoryEditor

Džihadistička prijetnja: Tisuće ekstremista izlaze iz europskih zatvora

Piše D  /  31.10.2019., 08:10h

Borci iz Sirije koji se vraćaju u Europu takođe su razlog za brigu, rekao je King na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

U posljednje dva desetljeća Europa je bila meta nekoliko islamističkih ekstremističkih napada, s porastom napada 2015. godine, kada je ubijeno više od 130 ljudi u Parizu u koordiniranoj operaciji sredinom studenog.

Snage sigurnosti u zemljama EU od tada su uhitile stotine ekstremista, a oko 1.100 se i dalje nalazi u zatvorima pod optužbama za terorizam, rekao je King.

Dodao je da bi dvostruko više onih koji su uhićeni zbog drugih zločina moglo biti radikalizirano u europskim zatvorima.

- Mi se suočavamo s izazovom da su onima koji su procesuirani i nalaze se u zatvoru zbog terorističkih djela posljednjih godina kazne pri kraju i trebaju biti pušteni na slobodu - rekao je King i dodao da u europskim zatvorima ima nekoliko tisuća takvih ljudi.

- Džihadistička prijetnja nije nestala - istaknuo je King, misleći na arapski izraz za sveti rat.

- Nema šanse da smanjimo našu obranu - dodao je.

Pored ovog domaćeg izazova, Europa je suočena i sa sigurnosnim rizicima koje predstavljaju građani EU koji su se borili na Bliskom istoku za takozvanu Islamsku državu ili druge islamističke ekstremističke grupe i sada bi se mogli vratiti na kontinent, koristeći nestabilnu situaciju u Siriji.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:54