Article_Top_970x250

Džihadistička prijetnja: Tisuće ekstremista izlaze iz europskih zatvora

opasnost od indoktrinacije

Džihadistička prijetnja: Tisuće ekstremista izlaze iz europskih zatvora

lis 31, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Tisuće zatvorenika, koji će biti oslobođeni iz europskih zatvora nakon što izvrše kazne, možda su radikalizirani kao islamistički ekstremisti u zatvoru i predstavljaju rizik, izjavio je europski povjerenik za sigurnost Julian King.

Borci iz Sirije koji se vraćaju u Europu takođe su razlog za brigu, rekao je King na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

U posljednje dva desetljeća Europa je bila meta nekoliko islamističkih ekstremističkih napada, s porastom napada 2015. godine, kada je ubijeno više od 130 ljudi u Parizu u koordiniranoj operaciji sredinom studenog.

Snage sigurnosti u zemljama EU od tada su uhitile stotine ekstremista, a oko 1.100 se i dalje nalazi u zatvorima pod optužbama za terorizam, rekao je King.

Dodao je da bi dvostruko više onih koji su uhićeni zbog drugih zločina moglo biti radikalizirano u europskim zatvorima.

- Mi se suočavamo s izazovom da su onima koji su procesuirani i nalaze se u zatvoru zbog terorističkih djela posljednjih godina kazne pri kraju i trebaju biti pušteni na slobodu - rekao je King i dodao da u europskim zatvorima ima nekoliko tisuća takvih ljudi.

- Džihadistička prijetnja nije nestala - istaknuo je King, misleći na arapski izraz za sveti rat.

- Nema šanse da smanjimo našu obranu - dodao je.

Pored ovog domaćeg izazova, Europa je suočena i sa sigurnosnim rizicima koje predstavljaju građani EU koji su se borili na Bliskom istoku za takozvanu Islamsku državu ili druge islamističke ekstremističke grupe i sada bi se mogli vratiti na kontinent, koristeći nestabilnu situaciju u Siriji.

Dnevnik.ba