StoryEditor

Džihadisti upali u rodilište i napravili pokolj: "Došli su ubijati majke"

Piše D  /  16.05.2020., 08:05h

Napadi su se dogodili u trenutku kada je Afganistan suočen s mnogobrojnim izazovima, među kojima jačanje talibanske ofenzive protiv vladinih snaga i širenje novog koronavirusa.

Strašno krvoproliće 24 žena, djece i beba u bolnici u Kabulu šokiralo je svijet, a BBC u priči iz Afganistana donosi detalje ovog gnjusnog zločina. Kada su napadači upali u bolnicu Dasht-e-Barchi nisu pucali nasumično, zaputili su se ravno prema rodilištu, iako su drugi odjeli bili bliže glavnom ulazu, piše Jutarnji list.

Frederic Bonnot opisuje kako je to izgledalo i poručuje kako to nije bilo slučajno.

- Bilo je to sustavno ubijanje majki, ulazili su u sobe na odjelu i pucali u majke. Oni su došli ubijati majke, bilo je metodično, rekao je šef programa Liječnici bez granica u Afganistanu.

Amina je bila stara tek dva sata kada je počeo napad. Malena curica treće je dijete Bibi Nazije i supruga Rafiullaha.

Trudna Bibi Nazia u bolnicu je došla s majkom, a Amina je rođena u 8 sati. Trebao je to biti dan za slavlje, ali u 10 sati je počeo suludi napad. Ljudi izvan bolničkog kompleksa čuli su eksplozije, oni koji su u bolnici imali obitelj ili prijatelje odmah su pohitali unutra, među njima i Rafiullah.

- Trčao je na sve strane, ali nije mogao ništa, nitko ga nije pustio unutra, ispričao je za BBC Hamidullah Hamidi, njegov rođak.

U bolničkim sobama rodilišta u kojemu ima ukupno 55 kreveta, tri su naoružana napadača išli iz jedne sobe u drugu. U tim strašnim trenucima u rodilištu je bilo 26 novopečenih i budućih majki, a njih 10 je uspjelo pobjeći na sigurno, ostalih 16 nisu bili te sreće. Među njima su Bibi Nazia i Amina. Tri su majke ubijene u rađaonici, zajedno s njihovim nerođenim bebama.

Bibi Nazia stradala je zajedno s drugih osam majki, a malenoj Amini pucali su u noge. Njih petero je ranjeno. U krvoproliću ubijena su i dva dječaka, kao i jedna babica. Jedna je žena izjavila za Reuters da je jedan od napadača uperio oružje u nju, ali je zatim maknuo cijev i pucao u druge dvije osobe.

Pucnjava između militanata i afganistanskih snaga sigurnosti trajala je četiri sata prije nego što su svi napadači bili mrtvi.

U tim je satima rođena jedna beba. Babica koja je pomogla pri porodu rekla je za AFP da se s trudnicom sklonila u sigurnu sobu, a cijelo vrijeme pokušavale su biti tiho.

- Pomogli smo joj golim rukama, nismo imali ništa u sobi osim toaletnog papira i naših marama. Kada se beba rodila, vlastitim smo rukama presjekli pupčanu vrpcu. Maramom smo zamotali bebu i majku, ispričala je.

Frederic Bonnot izjavio je kako su oni u sigurnoj sobi samo mogli slušati eksplozije i pucnjavu u zgradi i oko nje.

Kada je sve završilo, liječnici su na bolničkim zidovima pronašli rupe od metaka, krv na podovima, izgorjela vozila i razbijene prozore.

- Ovo je totalni šok, bolnica je bila napadana i ranije, ali nitko nije mogao vjerovati da bi napali rodilište. Strašne stvari su se događale u Afganistanu, ali ovo se ne može opisati riječima, potreseno je ispričao Bonnot.

U Afganistanu se događa nasilje kakvo je u nekim drugim dijelovima svijeta nezamislivo. Prošlogodišnje istraživanje BBC-a otkrilo je da je u mjesecu kolovozu svakodnevno ubijeno u prosjeku 74 muškaraca, žena i djece. Petina njih bili su civili.

Nekoliko sati nakon napada u bolnici, u samoubilačkom napadu na pogrebu policajaca ubijene su još 32 osobe. Nijedna militantna skupina još nije preuzela odgovornost za masakr u bolnici. Islamska država preuzela je odgovornost za napad na pogrebu, a talibani tvrde da su odgovorni za smrt pet osoba u Gardezu, kada je u četvrtak eksplodirao kamion.

Ipak, američki izaslanik Zalmay Khalilzad za napad na bolnicu je optužio Islamsku državu, rekavši da džihadisti žele uništiti mirovne napore i žele sektaški rat.

Mala je to utjeha članovima obitelji. Baki koja je tek rođenog unuka pronašla mrtvog na podu ili ubijenog babici koja je šest godina radila za Liječnike bez granica. Ili preživjelima koji su bespomoćno slušali što se događa u bolnici.

Bebe su prebačene u bolnicu Ataturk u Kabulu, a obitelji su se okupile ispred rodilišta u očaju iščekujući da bude izgovoreno ime njihova djeteta.

Malena Amina sada se oporavlja u drugoj bolnici, već je bila na jednoj operaciji, a morat će na još barem dvije. Liječnici se nadaju da će joj moći spasiti nogu propucanu metkom.

Obitelj strahuje za njezinu budućnost ako ostane bez noge, jer život za djevojčicu invalida u Afganistanu nije nimalo jednostavan.

Zasad svi pokušavaju shvatiti zbog čega se sve ovo dogodilo u trenutku kada se cijela zemlja nada da bi  mirovni pregovori mogli uspjeti.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:00