Article_Top_970x250

Džihadisti srušili sirijski zrakoplov i zarobili pilota

Rat u Siriji

Džihadisti srušili sirijski zrakoplov i zarobili pilota

kol 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: EPA

Džihadisti su srušili zrakoplov sirijskog režima i zarobili pilota, što je prvi takav slučaj nakon eskalacije sukoba posljednjih mjeseci na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Lovac Suhoj je nadlijetao područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na jugu Idliba, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Cham, bivši sirijski ogranak Al Qaide koji dominira regijom, rekao je Rahmane.

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli krajem travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije.

Oko 820 civila je stradalo u bombardiranjima, navodi SOHR. Više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj živi 3 milijuna ljudi, prema podacima UN-a.

Osim HTS-a, u toj regiji se nalazi i nekoliko drugih skupina pobunjenika i oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bashara al-Assada, više od 8 godina od početka sirijskog sukoba. 

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna i sada se nalazi 4 kilometra zapadno od grada nakon što je zauzeo pet okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011., poginulo je više od 370.000 ljudi i više milijuna je raseljeno. 

Dnevnik.ba