StoryEditor

Džihadisti srušili sirijski zrakoplov i zarobili pilota

Piše D  /  14.08.2019., 07:08h

Lovac Suhoj je nadlijetao područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na jugu Idliba, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Cham, bivši sirijski ogranak Al Qaide koji dominira regijom, rekao je Rahmane.

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli krajem travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije.

Oko 820 civila je stradalo u bombardiranjima, navodi SOHR. Više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj živi 3 milijuna ljudi, prema podacima UN-a.

Osim HTS-a, u toj regiji se nalazi i nekoliko drugih skupina pobunjenika i oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bashara al-Assada, više od 8 godina od početka sirijskog sukoba. 

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna i sada se nalazi 4 kilometra zapadno od grada nakon što je zauzeo pet okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011., poginulo je više od 370.000 ljudi i više milijuna je raseljeno. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:49