StoryEditor
DORH SAD TERETI I ŽENU

"Džihadi Marko" iz zatvora poticao na terorizam! Zvao suprugu koja je to objavljivala na internetu

Piše Desk  /  01.02.2022., 09:21h
DORH je Franciškovićevoj supruzi odredio mjeru redovnog javljanja policiji i ima zabranu pristupa internetu. Francišković je i dalje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Državno odvjetništvo proširuje istragu protiv Marka Franciškovića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam.

Uz Franciškovića istraga se proširuje i za još jednu osumnjičenu hrvatsku državljanku (1993.), Franciškovićevu suprugu, stoji u priopćenju DORH-a. Nju se sumnjiči za počinjenje jednog kaznenog djela poticanja na terorizam, pišu 24sata.hr.

Tko je Marko Francišković?

- Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i trećeokrivljenica od 16. prosinca 2021. do 22. prosinca 2021., u Zagrebu i Zadru, postupili zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, koji je u to vrijeme bio u istražnom zatvoru, koristeći svoje pravo telefonskog kontakta sa suprugom odnosno trećeokrivljenicom, tijekom telefonskog kontakta javno pozivao građane na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj, pri čemu je trećeokrivljenica snimala te govore i potom ih uređene javno objavljivala na jednoj Internetskoj platformi - izvijestili su iz DORH-a.

Poticanje na terorizam

Franciškovića se također sumnjiči za pozivanje na terorizam 1. prosinca 2021. na neprijavljenom skupu u Šibeniku koji je uživo prenesen na internetskoj platformi i jednom medijskom portalu. 

DORH je Franciškovićevoj supruzi odredio mjeru redovnog javljanja policiji i ima zabranu pristupa internetu. Francišković je i dalje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Tko je Francišković?Tvrdi da korone nema, poziva na ustanak, otvarao bi logore...

Podsjetimo, Francišković je uhićen 3. prosinca 2021. godine nakon neprijavljenog skupa u Šibeniku u zajedničkoj akciji Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava – zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske.

Smatraju ga jednim od glavnih vođa prosvjeda protiv korona mjera. 

Tijekom prosvjeda u studenom, nakon što su prosvjednici s glavnog zagrebačkog trga krenuli svojim kućama, Francišković okuplja masu koju vodi pred zgradu HRT-a te zahtjeva da ga se pusti u glavni program kako bi se mogao obratiti 'hrvatskom narodu'. Izjavljuje da mora reći istinu, da covid ne postoji, da je sve zabluda. 

Uveo bi smrtnu kaznu

Javnost ga je upoznala još 2007., kad je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odlučilo dodijeliti 45.000 kuna projektu sada pokojnog Ante Lauca s osječkog Ekonomskog fakulteta. Problem s tim projektom je bila činjenica da se Francišković, inače suradnik na tom projektu, zauzimao za uvođenje izvanrednog stanja u zemlji, ukidanje sabora i političkih stranaka te uspostavljanje radnih logora za takozvane izdajnike i pljačkaše.

On je i 2006. objavio rad pod nazivom "Program nacionalnog opstanka". Francisković se u tom tekstu zalaže za "kristocentričnu ekonomiju" te, otvaranje "radnih logora za izdajnike, pljačkaše i sve ostale prijestupnike" koji će u tim logorima, prema Franciskovićevim zamislima, "odraditi svoj dug naciji".

U marici Pernarom i Kelemincom

Francišković je bio i predsjednički kandidat na izborima, a tada se zauzeo za nacionalizaciju banaka i prekid pregovora oko ulaska u EU. 

'Uvest ćemo smrtnu kaznu za sve veleizdajnike, od bivšeg predsjednika Mesića, sadašnjeg Josipovića, Jadranke Kosor, Sanadera i Milanovića', govorio je Francišković. On je 2012. i uhićen na prosvjedima u Zagrebu. 

Na tom prosvjedu protiv EU Dražen Keleminec je pozvao ljude da skinu EU zastave.Nakon što je nekoliko građana pokušalo skinuti zastavu EU, koju je opkolila policija, nastao je kaos. Francišković, jedan od organizatora prosvjeda, prvi je završio u policijskom kombiju.  

Prijetio Ostojiću, završio na psihijatriji

Ubrzo nakon toga policija je privela još petero ljudi, s kojima se fizički sukobila. Među njima su bili Natko Kovačević, Ivan Pernar te Dražen Keleminec. 

Zbog dopisivanja s Rankom Ostojićem 2013. godine, porukama u kojemu je prijetio oružjem koje mu je ostalo iz '91, stavovima o EU, GMO, Svetom pismu, veleizdaji, smrtnoj kazni, zatvoren je u psihijatrijsku ustanovu na osam mjeseci, uz prisilno liječenje u prvih šest.

 Prema objavama iz 2014. godine na njegovoj službenoj Facebook stranici, stoji kako mu je dijagnoza podvaljena te je prisiljen na trovanje (liječenje) koje mu nije bilo potrebno. Oko sebe je već tada počeo okupljati istomišljenike koji su ga podržavali. Za sebe kaže da je je publicist, esejist, ekonomist, te antiglobalistički i euroskeptički politički aktivist, a da je iz prisilne hospitalizacije izašao potpuno zdrav. 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:50