StoryEditor
reakcije

Džeba za Dnevnik.ba: "Schmidt podlegao pritisku uličarskog skupa i strankama koje podržavaju da se Hrvate ‘trpa‘ u vagone"

Piše desk  /  27.07.2022., 20:43h

Visoki predstavnik, Christian Schmidt, nažalost je podlegao stravičnim porukama prema bh. Hrvatima i to zbog uličarskog skupa kojeg su podržali isključivo veleposlanstva Rusije i Irana u BiH, rekao je Damir Džeba, izaslanik u federalnom Domu naroda za Dnevnik.ba.

Schmidt, dodaje Džeba, nije nametnuo ključne odredbe Izbornog zakona BiH - one koje provode odluke Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.

"Političko medijski 'mlin' unitarističkih bošnjačkih stranaka pojačan njihovim stranačkim uličarskim skupom pred OHR-om ga je ipak 'samljelo'. Promijenio je stav i odluku zbog uličarskog skupa kojeg su podržale veleposlanstva Rusije i Irana", ističe Džeba.

Christian Schmidt, podsjetimo, ipak nije nametnuo svoju navodnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, a čiji se ključni sadržaj odnosi na izbor izaslanika u Parlament Federacije BiH i cenzus od 3 posto prema kojem se neće birati izaslanici iz kantona u kojima postotak konstitutivnih naroda ne prelazi taj cenzus.Schmidt je nametnuo samo tehnički dio izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na poboljšavanje integriteta izbora.

Džeba podsjeća da ta odluka djeluje kao da pacijentu kojem trebati spašavati život, odlučite nalakirati nokte.

"Schmidt je ostavio mogućnost da Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike tj. da ih u Domu naroda Parlamenta FBiH predstavljaju Aldin Šahinović, Ramiz Halkić ili Edim Fejzić. To je lažno predstavljanje, prevara i manipulacija koju i dalje žele radikalne bošnjačke političke stranke", rekao je.

Stranke koje, dodaje,  na uličarskom skupu nisu osudile poruke da Hrvate treba staviti u dva vagona.

"Stranke koje se grčevito bore da i dalje biraju Hrvatima političke predstavnike. Stravično što su sve jučer čuli Hrvati u BiH i kakve su nam poruke upućene. Stravično da nema osuda. Umjesto toga čujemo pozive na rat, prebrojavanje, istjeravanje i govore mržnje", rekao je Damir Džeba za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 18:35