StoryEditor
REAKCIJE NA NAVODNU SCHMIDTOVU ODLUKU

Džeba za Dnevnik.ba: Cilj je ‘samljeti‘ Schmidta preko radikalnih izjava, prijetnji za njegovu i sigurnost cijelog OHR-a

Piše Desk  /  23.07.2022., 11:19h

Stvoren je političko-medijski mlin u kojem je cilj ‘samljeti‘ gospodina Christiana Schmidta preko radikalnih izjava poput pozivanja na rat, ozbiljnih prijetnji za njegovu ali i sigurnost cijelog OHR-a, a poziva se na protjerivanje svih koji drugačije misle. U zemlji gdje se u trenutku primjene presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, s ciljem demokratskih, poštenih i slobodnih izbora, poziva na rat, protjerivanje i demonstracije, rekao je za Dnevnik.ba Damir Džeba, izaslanik u Klubu Hrvata Parlamenta Federacije.

Podsjetimo, u medije je ovih dana 'procurio' navodni dokument seta zakona koje visoki predstavnik, Christian Schmidt, planira nametnuti kako bi se omogućilo formiranje vlasti nakon Općih izbora 2022. godine. Jedan od ključnih zakona koje će navodno nametnuti je i onaj koji se odnosi na izbor izaslanika u federalni Dom naroda, odnosno, uvođenje cenzusa od 3 % prema kojem se iz kantona gdje jednog od konstitutivnih naroda nema više od 3% neće birati izaslanici u federalni Dom naroda.

Džeba je istaknuo kako u HDZ-u BiH od Schmidta očekuju pravedno rješenje, sukladno duhu i slovu Daytonskog mirovnog sporazuma sustavom definiranom ulogom konstitutivnih naroda i svih ostalih, koji moraju moći biratilegitimne političke predstavnike na svim razinama i imati ulogu u raspodjeli vlasti.

“I da bude svima jasno, što se tiče nametanja odluka vezanih za izborni zakon ili promjena izbornog zakona sukladno presudi Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava uizbornoj godini, kako je Robert Berry nametnuo pravila za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH samo mjesec dana prije Općih izbora 2000. godine. To su tzv. nametnuti Barryjevi amandmani, tadašnjeg voditelja misije OESS-a u BiH, a njima je omogućeno da izaslanike u Domu naroda Parlamenta FBiH, bez obzira na njihovu nacionalnost, mogupredlagati i birati svi zastupnici u skupštinama županija Federacije BiH. Privremeno izborno povjerenstvo usvojilo je Barryeve prijedloge 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja općih izbora. Ovim nametanjem a i drugim namtenutim odlukama OHR-a jenarušena konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini jer je omogućeno hrvatske izaslanike u Domu naroda Federacije BiH biraju Bošnjaci“, podsjetio je Damir Džeba za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba.

23. travanj 2024 11:08