StoryEditor
Izaslanik u Domu naroda

Džeba: Posebnim zakonom urediti pitanje južne plinske interkonekcije kao najvažnijeg infrastrukturnog energetskog projekta u FBiH

Piše desk  /  25.03.2024., 21:19h

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Damir Džeba iskoristio je redovitu sjednicu ovog doma kako bi Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije i ministru Vedranu Lakiću uputio pitanje koje se odnosi na transparentnost postupka realiziranja projekta “Južna plinska interkonekcija BiH i Republika Hrvatska” koji je, naglasio je Džeba, projekt od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH.

Džeba je od Ministarstva energetike, rudarstva i industrije zatražio da mu se dostave; Studija predizvodljivosti s preliminarnom analizom utjecaja na okoliš i društvo, koja je izvršena u listopadu 2013. godine, Analiza financijske održivosti i analiza troškova i koristi koje su završene u svibnju 2018. godine, Idejni projekt i Studija izvodljivosti koji su izrađeni u listopadu 2020. godine te Studija utjecaja na okoliš i društvo izrađena u siječnju 2021. godine, piše Večernji list BiH.

„Realiziranje projekta “Južna interkonekcija” ključno je za održavanje sigurnosti opskrbe prirodnim plinom na području cijele Federacije BiH, kao i za diverzifikaciju izvora i pravaca opskrbe prirodnim plinom, zbog čega je projekt “Južne interkonekcije” jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u području energetike u Federaciji BiH. Prepoznat je i kao projekt od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH, uvršten je u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na razini Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine“, naveo je Džeba uz konstataciju da za učinkovitost ovog projekta ključno donošenje posebnog zakona.

„Ono što je potrebno je i izraditi i usvojiti poseban zakon koji bi uredio pitanje izgradnje “Južne interkonekcije” sa svim potrebnim studijama i analizama, čime bi se osigurala učinkovita realizacija ovog strateškog projekta“, zaključio je u svome pitanju izaslanik u Dom u naroda Parlamenta F BiH Damir Džeba.

On je podcrtao da je zbog iznimne važnosti ali i složenosti projekta potrebno dostaviti tražene studije i analize te cijeli postupak njegova realiziranja učiniti krajnje transparentnim.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 14:13