StoryEditor
sud bih

Džananoviću i Gadži ukupno 16 godina zatvora za zločine u Sarajevu

Piše desk  /  18.06.2022., 12:58h

Apelacijsko odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je Senad Džananović osuđen na 11 godina, a Edin Gadžo na pet godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

“Vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 9. ožujka 2022. godine donijelo drugostupanjsku presudu u predmetu ‘Senad Džananović i drugi’, kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Tužiteljstva BiH i branitelja optuženih Senada Džananovića i Edina Gadže i potvrđena prvostupanjska presuda od 11. lipnja 2021. godine”, navodi se u priopćenju Suda BiH.

Prema prvostupanjskoj presudi iz lipnja 2021. godine, Džananović i Gadžo osuđeni su kao pripadnici Teritorijalne obrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) pod zapovjedništvom Jusufa Juke Prazine i Samira Kahvedžića Kruške.

Proglašeni su krivim za sudjelovanje u nezakonitom zatvaranju u objektima TO-a “Stela” na Alipašinom Polju, gdje je u periodu od svibnja do kolovoza 1992. više od 100 civila srpske nacionalnosti držano u nehigijenskim i ponižavajućim uvjetima, te podvrgnuto ubojstvima, nečovječnom postupanju, silovanjima, nestancima, mučenju i odvođenju na prinudni rad.

Džananović je proglašen krivim po 20 točaka optužnice, a Gadžo po 11 točaka, dok je za 24 točke optužnice izrečena oslobađajuća presuda. Za dvije tačke optužba je odbijena jer je Džananović već osuđen za ta djela 1994. godine.

Džananović je osuđen za niz slučajeva premlaćivanja, kao i za silovanje svjedokinja “A” i “B”.

Džananović i Gadžo su zajedno proglašeni krivim za zlostavljanje Mirka Jovanovića, koga su u prostorijama mesnice okačili na kuku i udarali.

Gadžo je proglašen krivim da je u nekoliko slučajeva pomagao u nezakonitom zatvaranju civila, prevozeći ih od njihovih stanova do zatočeničkih objekata. Osuđen je i zbog odvođenja na prinudne radove, kao i udaranja nekih zatočenika. Jedan od tih slučajeva je udaranje nogom u stomak Koste Kosovića, koji je tražio medicinsku pomoć.

Prema presudi, Sudsko vijeće je ocijenilo da van razumne sumnje nije dokazano da je Džananović bio de facto upravnik zatočeničkih objekata, kao ni da je Gadžo izdavao određena naređenja drugima.

Iznoseći žalbe na presudu, u ožujku ove godine Državno tužiteljstvo je od Apelacijskog vijeća zatražilo da se Džananoviću i Gadži preinači kazna i da se oglase krivim i za oslobađajući dio presude za zločine nad srpskim civilima u Sarajevu, dok su Obrane zatražile da se ukine prvostupanjska presuda i odredi ponovni pretres, javlja BIRN BiH.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Dnevnik.ba

04. prosinac 2022 03:39