StoryEditor

Džaferović zaprijetio Hrvatskoj: "Krše suverenitet BiH, netko će odgovarati!"

Piše D  /  26.03.2021., 03:03h

"Ako su cijevi postavljene preko granice to predstavlja povredu teritorijalnog integriteta BiH. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje za Graničnu policiju, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužiteljstvo BiH", kazao je Džaferović u Banjoj Luci, gdje je boravio u posjetu.

Kazao je kako će svi oni koji su odgovorni za taj čin morati odgovarati jer su, po njegovim tvrdnjama, plinske cijevi postavljene bez suglasnosti Predsjedništva i Vijeća ministara BiH, kao i parlamenta te zemlje.

"To je samovlašće i zloporaba i za to će netko odgovarati i iz BiH i izvan BiH", kazao je Džaferović.

U noći između četvrtka i petka cijevi za prirodni plin, koji bi se do rafinerije u Bosanskom Brodu dostavljalo spojem na hrvatsku plinsku mrežu kod čvora Slobodnica, postavljene su ispod korita Save.

Riječ je i projektu koji je dogovoren 2017. i to uz posredovanje tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, uz koordinaciju s vlastima Republike Srpske.

Ruska tvrtka "Zarubežnjeft" vlasnik je bosanskobrodske rafinerije, a cilj je bio opskrbiti njene pogone prirodnim plinom kako bi se on koristio u proizvodnom procesu umjesto tečnih goriva, čime bi se ujedno smanjilo onečišćenje zraka koje, uz stanovnike Bosanskog Broda, godinama muči i one u Slavonskom Brodu.

Odluka da se plinoficira samo rafinerija rezultat je činjenice da su vlasti RS odbile sve ranije prijedloge o povezivanu BiH s hrvatskom plinskom mrežom preko Slavonskog i Bosanskog Broda.

Sadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osobno je blokirao taj projekt jasno istaknuvši kako želi da se taj entitet poveže samo s plinskom mrežom Srbije odnosno Rusije.

Kako bi riješila problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu Hrvatska je pristala oskrbiti rafineriju plinom iz svoje mreže, jer RS onu sa Srbijom do danas nije ni počela graditi, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:23