StoryEditor
delegat Kluba Bošnjaka

Džaferović: "Zakon o plinu preduvjet je za izgradnju bilo koje plinske interkonekcije"

Piše desk  /  31.05.2023., 12:36h

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je počela danas u Sarajevu Godišnji konsolidirani izvještaj interne revizije za 2021. godinu čiji je podnositelj Ministarstvo financija i trezora BiH.

Sjednica je počela postavljanjem delegatskih pitanja, a jedno od pitanja postavio je delegat Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) o odlukama koje je Vijeće ministara BiH donijelo, a koje se odnose na plinovode istočne i južne interkonekcije.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZ) kazala je da je u kontekstu istočne interkonekcije Vijeće ministara zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da Predsjedništvu BiH dostavi prijedlog osnova za vođenje pregovora o zaključivanju sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda.

Kada je u pitanju južna interkonekcija Vijeće ministara je dalo podršku tom projektu između BiH i Hrvatske te pozvalo Vladu Federacije BiH da hitno Parlamentu FBiH predloži da donese zakonsko rješenje u cilju ubrzanja realizacije tog projekata.

Džaferović je kazao da se iz ovoga može zaključiti da je Vijeće ministara BiH različito postupilo u ova dva slučaja jer za istočnu interkonekciju ide procedura o zaključenju sporazuma što je formalna procedura, a u drugom slučaju data je podrška projektu što formalno-pravno ne znači ništa.

Problematizirao je Džaferović i nepostojanje inicijative za usvajanje zakona o plinu, što je, kaže on, preduvjet za izgradnju bilo koje plinske interkonekcije.

Pred delegatima je i Godišnji konsolidirani izvještaj o sistemu financijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Državni delegati će biti upoznati i sa informacijom Ministarstva obrane BiH o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u humanitarnu operaciju nakon zemljotresa u Republici Turskoj, a dnevnim redom je predviđeno i davanje suglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

Nekoliko točaka dnevnog reda odnosi se i na izvještaje o radu državnih institucija među kojima je Agencija za poštanski promet BiH za 2022. godinu i Državna regulatorna komisija za električnu energiju za 2022. godinu.

Dnevnik.ba

19. rujan 2023 03:58