StoryEditor
BIVŠI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Džaferović uhvaćen u laži, demantiraju ga dokumenti

Piše desk  /  24.12.2022., 10:46h

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uhvaćen je u laži.

Naime, Džaferović je jučer ponovo slagao javnost tezom kako "prvi put predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije izabran konsenzusom tri člana Predsjedništva BiH".

- Danas se mandat daje preglasavanjem jednog člana Predsjedništva BiH, što je također novo, to se prvi put događa u postdejtonskoj BIH, prvi se puta preglasavanjem imenuje predsjedavajući Vijeća ministara - rekao je Džaferović jučer za Hayat TV.

Podsjetimo, Borjana Krišto je izabrana glasovima predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića, dok je Željko Komšić bio protiv.

image

Magnetofonska snimka 10. hitne sjednice Predsjedništva BiH 1

AVAZ -

"Avaz" je došao u posjed magnetofonske snimke 10. hitne sjednice Predsjedništva BiH. Tada je sjednicom predsjedavao predsjedavajući Željko Komšić, a jedina točka dnevnog reda bilo je imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara naše zemlje.

Tada se biralo između Nikole Špirića i Mladena Ivankovića-Lijanovića. Predsjedavajući Komšić je zamolio glavnog tajnika da u mikrofon ponovi proceduru glasanja.

Dva su glasačka listića bila ispravna, dok je jedan bio neispravan, a na kraju je za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH izabran Nikola Špirić.

image

Magnetofonska snimka 10. hitne sjednice Predsjedništva BiH 2

AVAZ -

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:22