Article_Top_970x250

Džaferović: "Trgovska gora" dokaz da smo trebali zaustaviti gradnju Pelješkog mosta

poruka dodiku

Džaferović: "Trgovska gora" dokaz da smo trebali zaustaviti gradnju Pelješkog mosta

srp 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da slučaj najavljene izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori pokazuje da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napravio veliku grešku i štetu za sve u BiH, kada je na posljednjoj sjednici odlučio da radi za interes Hrvatske, a protiv interesa Bosne i Hercegovine.

- Dodikova odluka da, protivno interesu BiH i pravu na pristup otvorenom moru, blokira zaključke Predsjedništva vezane za razgraničenje BiH sa Hrvatskom, očigledno je u službenom Zagrebu shvaćena kao signal popuštanja i prilika da se nastavi sa ugrožavanjem interesa Bosne i Hercegovine - kazao je Džaferović u izjavi za Fenu.

Dodaje da je ukazivao Dodiku da je njegovo popuštanje Hrvatskoj i pristajanje da radi za njen interes, umjesto za interes BiH, šteta za cjelokupnu BiH, uključujući oba entiteta, što, kako kaže, potvrđuje i ovaj slučaj.

- Predsjedništvo BiH mora da zaštiti interese Bosne i Hercegovine, i u slučaju razgraničenja u Neumskom zaljevu, i u slučaju Trgovske gore, kao i svim drugim slučajevima. To možemo efektivno uraditi samo ukoliko su svi članovi Predsjedništva BiH privrženi svojoj ustavnoj obvezi da zaštite interese države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana - zaključio je Džaferović.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250