Article_Top_970x250

Džaferović: Sud u Haagu nije imao hrabrosti presuditi i za genocid počinjen i u drugim općinama

član predsjedništva BiH

Džaferović: Sud u Haagu nije imao hrabrosti presuditi i za genocid počinjen i u drugim općinama

lip 08, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je Ratko Mladić danas osuđen jer ona ne može vratiti u život ubijene niti osigurati potpunu pravdu ako se zna monstruoznost zločina opisanih u presudi.

Ipak, dodao je da je doživotna kazna djelomična pravda i satisfakcija za žrtve i važna jer takav čovjek nikada neće biti na slobodi, a pred licem cijelog svijeta njegovi zločini nazvani su pravim imenom, a Mladić će se pamtiti samo kao ratni zločinac i ništa više.

Izrazio je žaljenje što Sud u Haagu nije imao hrabrosti da je mu se presudi i za genocid počinjen i u drugim općinama jer je to očigledna činjenica koju je i Mladić priznao kada je rekao da ono što se od njega traži znači genocid.

- Usprkos tome ostaje činjenica da su zločini ostali u presudi i opisani kao zločini protiv čovječnosti. Njen značaj je i da je nakon presuda političkom rukovodstvu zaokružena slika i kada je riječ o vojnom rukovodstvu jer niko više ne može tvrditi da je udruženi zločinački poduhvat bio legitiman - podvukao je Džaferović, prenosi Fena.

Podsjetio je da se ovim završava rad suda u Haagu koji je osnovan s ciljem da dokaže da zločin neće ostati nekažnjen i on ima historijski značaj za pravdu i istinu te jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji jer bez pravde i istine nema trajnog mira, ove njegove presude su najbliže pravdi.

Džaferović je pozvao da se iz svega izvuku poruke te je podržao preživjele žrtve u njihovim zahtjevima za naknade štete i svaku vrstu satisfakcije, kao i da presudu svi prihvate i poštuju jer će se to u konačnici morati desiti za postizanje mira.

Dnevnik.ba