Article_Top_970x250

Džaferović: Reformirati obrambeni sustav zemlje

inauguracijski govor

Džaferović: Reformirati obrambeni sustav zemlje

stu 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Čim prije formirati vlast, članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO savezu, reforma obrambenog sistema zemlje i dobri odnosi sa susjedima - ovim riječima se može sažeti obraćanje Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, na konstituirajućoj sjednici kolektivnog vodstva države.

"Zahvaljujem se građanima što su na posljednjim izborima pokazali demokratski kapacitet. Na nama je da demokratski uspostavimo vlast od pobjedničkih stranaka. Potrebna nam je stabilna većina koja će pokrivati cijelu državu. Izborni rezultati pokazuju da je moguće formirati takvu većinu. Vlast treba formirati čim prije i bez ikakvih uvjetovanja", naglasio je Džaferović na početku obraćanja.

Zahvalio je prethodnom sazivu Predsjedništva koji je "usprkos izazovima uspio deblokirati put zemlje prema Europskoj uniji", te je dodao:

"Pred nama je prilika da postanemo dio društva modernih i prosperitetnih država. Da budemo država koju ljudi neće napuštati, već ostajati ovdje".

Prema njegovim riječima, potrebno je paralelno raditi u nekoliko procesa i to na integraciji ka Europskoj uniji i NATO-u i reintegraciji unutar države. Džaferović je naglasio sljedeće:

"Ne smijemo bespotrebno gubiti vrijeme, već rješavati probleme. Ako budemo vodili civilizirani dijalog i težili dogovoru o ključnim pitanjima, bit ćemo u prilici raditi na reintegraciji zemlje".

Kako je kazao, već su učinjeni koraci da se zaustavi iseljavanje stanovništva iz države.

Novoizabrani član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je naglasio da nova vladajuća koalicija mora uvažiti "preporuke Europske komisije".

Pozvao je na poštovanje Ustava, zakona i demokratskih principa, te je dodao:

"Ne može biti parcijalnih pristupa. Donesene odluke se moraju poštovati, dok se ne donesu druge odluke".

Zatim se osvrnuo na reformu Oružanih snaga.

"Moramo se založiti za reformu obrambenog sustava u skladu s NATO standardima. Oružane snage moraju imati kapacitet da izvrše misiju propisane zakonom. Očekujem da će biti aktiviran akcijski plan za članstvo u NATO-u", kazao je Džaferović.

Podcrtao je da se pitanja sa susjednim zemljama moraju rješavati "razgovorom". Kako je rekao, od susjeda traži da Bosna i Hercegovina dobije ono što joj pripada.

Dnevnik.ba