StoryEditor

Džaferović: Proslava 9. siječnja je kazneno djelo; Dodik: Nećemo odustati

Piše D  /  08.01.2020., 01:01h

Obilježavanje 9. siječnja kao "dana RS" kojega je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim praznikom počelo je već u srijedu uobičajenim polaganjem vijenaca na različita spomen obilježja u Banjoj Luci.

Među onima koji su položili vijence bio je i Dodik, koji je novinarima rekao kako je konačni cilj uspostave RS uvijek bio njena nezavisnost.

"RS je naša država koja je 9. siječnja 1992. godine stvorena s težnjom da bude nezavisna. Daytonski mirovni sporazum je napravio drugi okvir i mi smo danas u političkoj borbi za status RS", kazao je Dodik.

Dok su srpski dužnosnici u Banjoj Luci polagali vijence, u Sarajevu je više nevladinih udruga organiziralo skup čiji je cilj bio tumačiti pravne i političke posljedice odluke kojom je 9. siječnja 1992. proglašena tvorevina pod nazivom "srpska republika BiH" iz koje je naknadno nastala RS.

Tvorevinu je proglasila skupina zastupnika srpske nacionalnosti u skupštini tadašnje SR BiH u svrhu sprječavanja proglašenja neovisnosti BiH od SFRJ, koja se već raspala osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske.

Uspostavom "srpske republike BiH", Srpska demokratska stranka (SDS) predvođena osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem uspostavila je institucionalni okvir u kojemu je silom nametnula svoju vlast čime je otpočeo progon Hrvata i Bošnjaka s tog teritorija.

Na sarajevskom skupu pojavio se bošnjački član Predsjedništva BiH Džaferović koji je podsjetio kako je o 9. siječnju svoj pravorijek odavno dao Ustavni sud BiH čije se odluke moraju bezuvjetno provoditi.

"Proslava 9. siječnja je neustavan čin i kazneno djelo. To je datum od kada počinje genocid i masovna stradanja u BiH. Svi se moraju suočiti s ovim činjenicama. a ja pozivam institucije da rade svoj posao", kazao je Džaferović.

Vlasti RS godinama ignoriraju presude Ustavnog suda BiH i nastavljaju obilježavati 9. siječnja.

Najavile su kako će u četvrtak ponovo organizirati paradu kroz središte Banje Luke, a potom i svečanu akademiju na koju je dolazak najavio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:10