Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa zastupnicom Grupacije Renew Europe i En Marche France Nathalie Loiseau, te zastupnikom grupacije Evropske narodne stranke i Kršćansko-socijalne unije (CSU) Michaelom Gahlerom.FOTO: FENA -
StoryEditor
član predsjedništva bih

Džaferović: Povratak "izvornom Daytonu" povratak u 90-e

Piše fena  /  11.11.2021., 21:37h
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa zastupnicom Grupacije Renew Europe i En Marche France Nathalie Loiseau, te zastupnikom grupacije Europske narodne stranke i Kršćansko-socijalne unije (CSU) Michaelom Gahlerom.

U fokusu razgovora su bile višemjesečna blokada institucija u Bosni i Hercegovini, kao i nasrtaji na Dejtonski mirovni sporazum, kroz unilateralne poteze vlasti RS-a.

Džaferović je naglasio da je napad na državne institucije - napad na mir, što nikakve riječi ne mogu prikriti, jer treba promatrati tko što radi i koje poteze povlači, a ne što govori.

Kazao je da svi oni koji žele vratiti Bosnu i Hercegovinu u 90-e, pod krinkom “izvornog Daytona” ili drugih izgovora, zapravo predstavljaju opasne aktere prema kojima se mora nastupati čvrsto i odlučno.

Dodao je da bilo kakav znak neodlučnosti i popustljivosti može samo pogoršati krizu, te da Dodika može obeshrabriti samo jasan signal da će snositi posljedice za unilateralno rušenje Daytona.

Podcrtao je i da se u procesu izmjena Ustava i Izbornog zakona svi moraju voditi presudama Europskog suda za ljudska prava u Strassbourgu, te da se ovaj proces ne može svoditi na pitanja koja nisu sadržana u presudama.

Posebna pažnja posvećena je značaju OHR-a u daytonskom ustavnom sistemu, jer je riječ o jedinom mehanizmu otklanjanja blokada koji se ne može ukloniti sve dok se ne uspostave domaći mehanizmi koji će garantirati funkcionalnost institucija.

Predmet razgovora su bile predstojeće aktivnosti Europskog parlamenta, kada je u pitanju odnos institucija Europske unije prema sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:08