Article_Top_970x250

Džaferović: Pogrešno se tumači koncept konstitutivnosti, velikosrpskom projektu se pridružio velikohrvatski

jedan od bošnjačkih članova predsjedništva

Džaferović: Pogrešno se tumači koncept konstitutivnosti, velikosrpskom projektu se pridružio velikohrvatski

lip 16, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Federalna.ba

Šefik Džaferović, na tragu drugog bošnjačkog kolege iz Predsjedništva, negira načelo konstitutivnosti, do kraja ga banalizira. Poštivanje Daytonskog sporazuma za njega je razgrađivanje BiH.

Šefik Džaferović je za Federalnu televiziju govorio o aktualnim temama, prenosi federalna.ba.

Kaže da je posljednji istup Zorana Milanovića da neće podržati Deklaraciju NATO-a ako ne sadrži termin konstitutivnost novo miješanje u unutarnje uređenje BiH.

"Sasvim sigurno da jest kada govorimo o Republici Hrvatskoj. Očigledno je da Republika Hrvatska i upotrebljava i zloupotrebljava svoje članstvo i u EU i u NATO savezu kako bi postigla neke ciljeve ovdje unutar BiH. Prije svega mislim na one ciljeve koji su vezani za politike HDZ-a jer očigledno je da podržavaju, vrlo nekritički, politiku HDZ-a. Ali to naravno neće proći. Nije prošlo u EU, neće proći ni u NATO savezu. Ja imam puno povjerenje i u NATO savez i u EU kada je u pitanju BiH, njen europski put i NATO put."

O terminu konstitutivnost kaže da se on navodi u preambuli Ustava BiH.

"Ali politike koje idu za razgradnjom BiH potpuno pogrešno tumače taj termin. Zaboravlja se kazati da se u preambuli Ustava BiH, osim konstitutivnih naroda, spominju i ostali, kao i konstitutivni narodi i građani BiH. Prema tome, suština je na individualnim ljudskim pravima. Vi kada osigurate svakom čovjeku njegovo ljudsko pravo i slobodu onda nije problem ni u zaštiti tih tzv. kolektivnih prava ili zaštiti nekih kolektiviteta. Problem je ono što se od politika koje idu ka razgradnji BiH, ka dodatnom etničkoj podjeli u BiH, promovira kada je konstitutivnost u pitanju je ustvari jedno potpuno pogrešno razumijevanje tog termina koji jest naveden u preambuli Ustava BiH. Onako kako to zagovaraju ove politike, oni to zapravo svode na zahtjev, na paritetno predstavljanje, a ne proporcionalno predstavljanje, na konsenzus u donošenju odluka po svim pitanjima, a ne samo pitanjima koja su od vitalnog nacionalnog interesa. Ako tako one predviđaju zapravo ekskluzivitete samo za pojedine unutar BiH, onda je to u osnovi negacija individualnih ljudskih prava i Europske konvencije o ljudskim pravima i slobodama."

Smatra da su prijetnje o povlačenju EUFOR-a zapravo taktičko pozicioniranje Ruske Federacije.

"Prije svega da kažem da želim da Ruska Federacija i BiH imaju dobre odnose. Trebamo biti prijatelji, koristiti mogućnosti naše bilateralne suradnje. Trebamo poštivati jedni druge i ako kažemo da je to tako onda Ruska Federacija, kada kaže da poštuje Daytonski mirovni sporazum, mora poštovati sve što u tom sporazumu piše. Očigledno je da se daju oprečne izjave. Oprečno je kazati da se poštuje Daytonski mirovni sporazum i onda istovremeno zahtijevati da ode visoki predstavnik, prijetiti uskraćivanjem mandata međunarodnim vojnim snagama. Sve je to dio Daytonskog mirovnog sporazuma. Kada je ta stvar posrijedi, rekao bih da se radi o nekoj vrsti taktičkog pozicioniranja. Mislim da Ruska Federacija ovdje ima samo neke taktičke, a ne strateške interese. Njeni strateški interesi su u njenom okruženju i mislim da se situacija ovdje iz taktičkih razloga koristi kako bi se možda postigli neki rezultati tamo gdje su strateški interesi Ruske Federacije."

Džaferović navodi da i Beograd kaže da poštuje Daytonski mirovni sporazum, ali iz konkretnih postupaka zaključuje i da je to na tragu toga.

"To zaista jest izvorište problema. Na kraju krajeva, sve je ovdje na području zapadnog Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, i krenulo težnjom uspostave Velike Srbije velikosrpskim projektom. Tome se kasnije pridružio nažalost i velikohrvatski projekt. Svima je to poznato. To su činjenice koje su utvrdile rezolucije Vijeća sigurnosti, koje je utvrdio Međunarodni sud pravde, Haaški krivični tribunal u masi odluka i presuda. Naravno da će naši susjedi morati promijeniti svoju politiku kada je u pitanju odnos prema BiH. Moraju poštivati BiH, barem onoliko koliko BiH poštuje njih, poštivati Daytonski mirovni sporazum, rješavati otvorena pitanja koja postoje između BiH i Srbije i BiH i Hrvatske, a ne zanemarivati ta pitanja i miješati se u unutarnje stvari BiH."

Dnevnik.ba