Article_Top_970x250

Džaferović: Otpada mogućnost neizravnog izbora članova Predsjedništva BiH

potpredsjednik SDA

Džaferović: Otpada mogućnost neizravnog izbora članova Predsjedništva BiH

lis 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Stranka demokratske akcije (SDA) spremna je razgovarati o modelu indirektnog izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u državnom parlamentu, ali smatra da je u ovom trenutku to neizvodivo.

Smatra da će stoga ostati na snazi dosadašnji model direktnog izbora, dakle biranja sva tri člana Predsjedništva prilikom izbora u zemlji.

To je za agenciju Fena izjavio potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjećajući da je još kod ugovaranja Aprilskog paketa bilo riječi o eventualnom indirektnom izboru.

- Ali, mislim da to u ovom trenutku nije realno u BiH jer, s jedne strane, političke stranke iz Republike Srpske se ne slažu s tim da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bude biran u državnom parlamentu, a za nas nije prihvatljiv nikakav asimetrični model. S druge strane, unutar BiH postoje različiti pogledi na ulogu dva doma Parlamentarne skupštine u izboru članova Predsjedništva.

Hrvatska demokratska zajednica BiH preferira u tom izboru dominantnu ulogu Doma naroda, a ja mislim kako dominantnu ulogu treba imati Predstavnički dom. Dakle, Dom naroda bi kandidirao članove, a konačnu odluku bi donosio Predstavnički dom - riječi su Šefika Džaferovića.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250