Article_Top_970x250

Džaferović optužuje Hrvatsku zbog djelovanja SOA-e

bošnjački član predsjedništva

Džaferović optužuje Hrvatsku zbog djelovanja SOA-e

lip 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Kada dobijem taj odgovor onda ću htjeti dalje komentirati, a do tada je sve što o toj temi dolazi za mene obična špekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija jednog nekorektnog odnosa prema BiH", kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je u srijedu kako i dalje očekuje odgovor Hrvatske na prosvjednu notu što ju je bosanskohercegovački državni vrh uputio vladi u Zagrebu zbog navodnih pritisaka agenata hrvatske Sigurnosno-obavještajne službe (SOA) na građane BiH za koje se sumnja da su povezani s radikalnim islamističkim skupinama.

Komentirajući novinarima u Sarajevu navode iz posljednjeg izvješća SOA-e o stanju sigurnosti u Hrvatskoj u kojemu je spomenuta i navodna afera regrutiranja državljana BiH za suradnju s tom agencijom, Džaferović je kazao kako i taj dokument vidi kao još jedan dokaz nekorektnog odnosa Hrvatske prema BiH.

"Očekujem odgovor Hrvatske na prosvjednu notu koju je uputilo Predsjedništvo BiH povodom brojnih zloporaba koje su učinjene građanima BiH koji su boravili u Hrvatskoj i raznih vrsta uvjetovanja pa i uvjetovanja koje je vezano za suradnju s njihovim obavještajnim službama. Kada dobijem taj odgovor onda ću htjeti dalje komentirati, a do tada je sve što o toj temi dolazi za mene obična špekulacija, jedna neozbiljna stvar i manifestacija jednog nekorektnog odnosa prema BiH", kazao je Džaferović.

U izvješću SOA-e afera koja je u BiH dobila naziv "Selefije" ocijenjena je kao pokušaj da se preko medijskih objava utječe na stabilnost hrvatskih državnih institucija, te lažno prikaže Hrvatsku "kao nevjerodostojnu članicu NATO-a i EU".

Optužbama na račun Hrvatske ali drugim povodom u srijedu se pridružio i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je za sarajevsku agenciju Patria ustvrdio kako hrvatska policija šalje u BiH sve ilegalne migrante pa i one koji u Hrvatsku nisu došli iz BiH "gomilajući" ih tako u zemlji. 

Dodao je kako za pogoršanje problema s ilegalnom migracijom u BiH odgovornost snosi HDZ BiH čiji su kadrovi na odgovornim dužnostima u Graničnoj policiji, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250