Article_Top_970x250

Džaferović: Očekujem skoro formiranje vlasti na svim razinama

jedan od bošnjačkih članova predsjedništva

Džaferović: Očekujem skoro formiranje vlasti na svim razinama

stu 25, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, nakon polaganja cvijeća ispred Vjećene vatre, povodom 25. studenog, Dana državnosti BiH, na novinarska pitanja, između ostalog, odgovorIo je i o suštini dokumenta koji je donijelo Predsjedništvo BiH u vezi s ANP-om, te o različitim stavovima i tumačenjima ostala dva člana Predsjedništva.    

- Ja sam netom nakon sjednice Predsjedništva sasvim jasno poručio bh. javnosti da se radi o odluci koja je donesena konseznusom. To je odluka koja je duboko na tragu poštivanja principa vladavine prava, donesenih zakona, odluka i strategija koje su važeće u ovoj zemlji. To je odluka koja je prihvatljiva NATO savezu i što je jako važno da je to odluka koja omogućava deblokadu formiranja vlasti na državnoj razini. Očekujem da se vlast na državnoj razini što je moguće prije uspostavi, da se uspostavi što je moguće prije vlast na federalnoj razini i u preostalim kantonima, te da  se konačno počne raditi posao zbog kojeg su vlasti birane u ovoj zemlji - kazao je Džaferović. 

Član Predsjedništva BiH je naglasio da "tko hoće saznati kakav je status BiH kada je u pitanju njen NATO put, neka otvori web stranicu NATO saveza, sve će mu se samo kazati".

- Ja ne želim sudjelovati u toj polemici, ja mislim da nam te vrste polemika nisu potrebne. Jednostavo, stvari su potpuno  jasne i transparentne. Ovo je odluka, koja nije poraz niti pobjeda, niti jednog političara, niti jedne politike u BiH. Ovo je pobjeda BiH i ljudi koji žive u BiH - smatra Džaferović.

Na pitanje poništava li odluka Predsjedništva BiH  vojnu neutralnost Republike Srpske, Džaferović je odgovorio da "odluka omogućava unaprjeđenje našeg odnosa i suradnje s NATO svezom i poštivanje svih odluka koje su donijeli BiH i NATO savez u vezi s tim pitanjem". 

Nakon jučeranjeg uhićenja bh. državljanina Osmana Osmanovića na granici BiH i Srbije od strane srbijanskih vlasti zbog navodog ratnog zločina, Džaferović je kazao "da je neprihvatljivo da Republika Srbija sudi državljanima BiH za bilo koje eventualno kazneno djelo za koje se netko sumnjiči, dok postoje pravosudne institucije BiH koje su za to nadležne".

- Na našim institucijama, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu pravde i državnim pravosudnim institucijama je da se hitno uključe u to i druga pitanja, kako bi se stvar dovela u sklad sa principima međunarodnog prava - rekao je Džaferović.     

Dnevnik.ba