StoryEditor
oproštaj s Uebber

Džaferović "objašnjavao" njemačkoj veleposlanici na odlasku zašto Bošnjaci i dalje trebaju nametati političke predstavnike Hrvatima, Srbima i nacionalnim manjinama u FBiH

Piše DESK  /  26.07.2022., 15:53h

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je u oproštajnu posjetu veleposlanicu Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber.

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebna pozornost, kako je priopćeno iz Džaferovićeva ureda, posvećena je najavama o nametanju izbornog zakona od strane OHR-a.

Džaferović je rekao "Kako nije dobro da Visoki predstavnik nameće neizbalansirane izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, kako bi udovoljio zahtjevima samo jedne političke stranke".

Ovom rečenicom bošnjački član Predsjedništva pokušava zamagliti činjenicu da bošnjačka politika želi zadržati mogućnost nametanja političkih predstavnika u FBIH građanima hrvatske i srpske nacionalnosti kao i pripadnicima nacionalnih manjina. 

Džaferović je kazao da su lideri političkih stranaka u sporazumu potpisanom s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom dogovorili da će se razgovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama nastaviti šest mjeseci nakon izbora i formiranja vlasti na svim nivoima, te potkopavanjem ovog dogovora OHR dovodi u pitanje kredibilitet Europske unije u BiH.

Nije pak rekao ni riječi o potkopavanju Mostarskog sporazuma kojim su predsjednici Čović i Izetbegović dogovorili rješenje izbornih pravila za Mostar te reformu Izbornog zakona na principu legitimnog predstavljanja. Izetbegović je taj dogovor izigrao kad se trebalo pristupiti Izbornoj reformi.

Džaferović je dodao kako "neizbalansirane i diskriminatorne izmjene mogu nanijeti štetu Uredu visokog predstavnika kao instituciji koja je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, neophodna Bosni i Hercegovini za funkcioniranje".

Razgovarano je o europskom putu Bosne i Hercegovine, kao i perspektivama za stjecanje kandidatskog statusa za BiH. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:28