Bošnjački članovi Predsjedništva BiH - Šefik Džaferović i Željko KomšićFOTO: PREDSJEDNIšTVO BIH
StoryEditor
bošnjački član predsjedništva

Džaferović "objasnio" namjenu bonskih ovlasti i upozorio Schmidta: Dobronamjerno mu savjetujem da se dobro zamisli

Piše desk  /  25.10.2022., 07:06h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su sasvim opravdani prosvjedi ispred OHR-a i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. Rekao je da Schmidt nema podršku "građana" i da je ugrozio njihova "individualna" prava

“Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od individualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu. Svojim odlukama visoki predstavnik je osnažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u, niti individualna prava u cijeloj državi”, poručio je Džaferović povodom skupa održanog u Sarajevu.

“Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudaca Ustavnog suda. Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanizme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo sve govori”, ističe još uvijek aktualni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etnički razgrađivala država, već da bi se integrirala. Schmidt je ovom odlukom iznevjerio svoj mandat i morat će se vrlo brzo vratiti na kolosijek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran. Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne prosvjede građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umjesto što nažalost bježi od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze. Ovo mu najdobronamjernije savjetujem”, zaključio je Džaferović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:58