StoryEditor
član predsjedništva bih

Džaferović: "Neki od prijedloga OHR-a su napad na prava građana"

Piše fena  /  20.07.2022., 22:07h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da je nedopustivo uvoditi dodatnu diskriminaciju i blokade kroz izmjene Izbornog zakona.

Na upit Fene da prokomentira objavljen OHR-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao da neki od objavljenih prijedloga predstavljaju napad na prava građana zagarantirana Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Dom naroda je zakonodavni dom i ne može nikome biti uskraćena mogućnost da bude izabran u njega samo zato što u etničkom smislu pripada manjini, koja u kantonu u kojem živi ne prelazi tri posto. Uvođenje ovog praga značilo bi, pored postojeće, uvođenje dodatne etničke diskriminacije prema značajnom broju građana, što je neprihvatljivo”, zaključuje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nadalje, kako kaže Džaferović, neprihvatljiv je i prijedlog o povećanju broja delegata u svakom klubu potrebnih za izbor predsjednika Federacije sa 6 na 8, jer se time “umjesto uklanjanja postojećih uvode nove mogućnosti za blokadu”.

“Na osnovu svog mandata, OHR je, ako se već odlučio na izmjene Izbornog zakona u tijeku izbornog procesa – trebao da utvrdi izmjene koje bi osigurale veći stupanj integriteta izbora i ukloni blokade, a ne da uvodi dodatnu diskriminaciju i dodatne blokade.

Ovo je izuzetno ozbiljan procesa, s potencijalno opasnim implikacijama, jer se radi o pokušaju izvođenja najvećih promjena političkog sustava u BiH u zadnja skoro dva desetljeća te pozivam na punu transparentnost i odgovornost”, kaže Džaferović.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:20