StoryEditor

Džaferović: Negiranje genocida potkopavalo je mir u BiH

Piše D  /  23.07.2021., 02:07h

- Visoki predstavnik je ovim ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Daytonskom mirovnom sporazumu jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir - kazao je Džaferović.

Negiranje genocida se, kako je dodao, godinama toleriralo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem obitelji žrtava jednostavno ne mogu živjeti na miru. Visoki predstavnik je, navodi, postupio ispravno jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince.

- Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru. Presude o genocidu prihvaća sav civilizirani svijet i jedino normalno je da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovi istine i pravde moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regiji - zaključio je Džaferović, priopćilo je Predsjedništvo BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:44