Article_Top_970x250

Džaferović komentirao napise o vezama s ubijenim iranskim generalom

bošnjački član predsjedništva

Džaferović komentirao napise o vezama s ubijenim iranskim generalom

sij 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

'Srbijanska obavještajna služba je, po mnogo puta viđenom receptu, preko režimskih beogradskih medija, Novosti i Tanjuga, ponovo plasirala gomilu neistina o meni. Ovaj put je riječ o nebuloznom pokušaju da me se dovede u vezu s nedavno ubijenim iranskim generalom Qasemom Soleimanijem"; stoji u uvodu priopćenje Džaferovićevog ureda.

Iz Džaferovićeva ureda se navodi kako se pri tome ''reciklira stara, davno raskrinkana laž velikosrpskih propagandista o navodno počinjenim ratnim zločinima''. '

'Sam sadržaj objavljenih tekstova, u potpunosti satkanih od neistina, ne bi zaslužio ni jedno slovo reakcije, da nije riječ o poruci koja mi se preko režimskih srbijanskih medija šalje kao članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Očigledno je da predstavljam branu još živoj velikosrpskoj ideologiji, jer stalno govorim istinu o agresiji, zločinima i genocidu, koja im se ne dopada i koju svojom propagandom nastoje izmijeniti'', naveo je.

Džaferović kaže kako ''ta ideologija nije digla ruke od Bosne i Hercegovine''.

''Ovakvim udarima pokušava ušutkati bošnjačke političare, te oslabiti pozicije države BiH i posebno bošnjačkog naroda. Novi propagandni udar iz Srbije neće me spriječiti da nastavim iznositi istinu i dosljedno se borim za interese Bosne i Hercegovine'', naveo je.

Podsjećamo, srbijanske Večernje novosti objavile su, pozivajući se na neimenovane izvore, kako je nedavno ubijeni iranski general Qasem Soleimani sudjelovao osobno u ratu u BiH 1993. i 1994. godine kada se susreo i sa Šefikom Džaferovićem. Izvor novina navodi kako je u svibnju 1992. godine u Armiji BiH imao je 20 specijalaca iranske vojske koji su napadali srpske položaje.

"Džaferović, koji je poznat po tome da je za vrijeme rata izdavao i bosanske dokumente pripadnicima zloglasnog odreda `El mudžahedin`, susreo se i bio je u koordinaciji s iranskim generalom Soleimanijem, gdje god su trebali sudjelovali pripadnici Iranske revolucionarne garde u napadima na srpske položaje i zločinima nad Srbima", piše list pozivajući se na diplomatske izvore u Sarajevu. 

Dnevnik.ba