StoryEditor

Džaferović ignorira gaženje političkih prava hrvatskog naroda u BiH

Piše D  /  04.05.2020., 04:05h

Naglasio je da postoje nekoliko pitanja koja ne bi trebala biti sporna i koja bi se trebala rješavati u narednim danima i tjednima poput pitanja zakona o sukobu interesa, zakona o javnim nabavkama, pitanje implementacije preporuka OSCE-a za poboljšanje izbornog procesa, kao i pitanje uspostavljanja parlamentarnog odbora za stabilizaciju, ali i reforme javne uprave, prenosi Fena.

- Svi sudionici sastanka jasno su kazali da je potrebno što je prije moguće da se to dogodi u BiH. Želimo da se konačno pokrenemo naprijed iz točke zastoja na svom europskom putu - podvukao je Džaferović, dodajući da su svi sudionici sastanka veoma zainteresirani da BiH dobije kandidatski status.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo zaključak kojim je zaduženo Vijeće ministara da u suradnji s Kolegijem za europske integracije i Direkcijom za europske integracije pokrene pitanje izrade novog Akcijskog plana za članstvo i realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Europske komisije.

Grupu su trebalu činiti predsjedatelj i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik, predsjedatelj i dva zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Denis Zvizdić i Borjana Krišto te predsjedatelj i dopredsjedatelji Doma naroda PS BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić.

Međutim današnjem prvom sastanku nisu prisustvovali politički predstavnici Hrvata u bh. institucijama iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a lider te stranke Dragan Čović pisao je Džaferoviću objašnjavajući razloge njegovog neprisustva sastanku.

No Džaferović je danas pozvao HDZ i njihove predstavnike u bh. institucijama (Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda) da sudjeluju u onome što je njihovo pravo i ustavna i zakonska obveza.

- Ako žele reći da poštuju Ustav BiH i zakone BiH onda moraju poštovati poziv koji dolazi iz Predsjedništva BiH u instituciju BiH oni kao zvaničnici BiH. Ako kažu da su za europski put, podsjećam da sve ovo što radimo posljednjih dana radimo u dogovoru sa EU i zemljama Quinte. Ako su opredijeljeni za europski put neka pomognu da idemo tim putem - pojasnio je Džaferović.

Za razloge navedene u pismu kazao je da ne zaslužuju komentar, nego je samo pozvao HDZ da sudjeluju u ovom procesu te da Čović treba dokazati da je zagovornik europskog puta, a to će najbolje pokazati tako što će sudjelovati u funkcioniranju institucija BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u dogovoru s predstavnicima iz Europske unije, dogovorilo formiranje političke radne grupe s ciljem pokretanja reformskih procesa u BiH i realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

U pitanju je široko političko tijelo koje će se sastajati u zgradi Predsjedništva BiH i prema potrebi pomagati u rješavanju određenih pitanja vezanih za evropski put BiH te će biti zadužena da se osigura da procesi unutar BiH idu naprijed i da se postigne što je moguće širi konsenzus.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:38