StoryEditor
ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: Dodikova najava da ne odustaje od formiranja Vojske RS-a predstavlja opasnost za mir u BiH

Piše fena  /  18.04.2022., 14:06h
Najava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će samo prolongirati neustavno preuzimanje nadležnosti države u oblasti vojske i obrane, predstavlja dodatni zapaljivi Dodikov potez kojim destabilizira situaciju u BiH - ocijenio je danas predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

- Jedini put kojim se može osigurati stabilnost i zacementirati mir je da Dodik povuče sve poteze koje je poduzeo protiv Ustava Bosne i Hercegovine, Daytonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije - poručio je Džaferović.

Pojašnjava da to između ostalog znači da prihvati odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini, te da prestane s napadima na Daytonski sporazum i njegovu reformsku implementaciju, bez ikakvih odgoda i prolongiranja.

- Ne može entitet preuzimati nadležnosti države ni sada ni za šest mjeseci, a ta priča je trebala biti davno zaključena ne samo oko vojske i sasvim je jasno da je Dodik ponovo aktualizira vođen opasnim namjerama - kazao je Džaferović.

Najaviti formiranje neustavne vojske entiteta, u ovako napetoj situaciji u Europi nakon ruske invazije na Ukrajinu, može samo osoba koja je, radi svojih interesa, spremna potkopavati mir, smatra Džaferović.

- Od najvećeg interesa za očuvanje Daytonskog sporazuma, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji jest da se Dodik zaustavi, jer je mir u Bosni i Hercegovini i Europi važniji od jednog destruktivnog političara - zaključio je Džaferović.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:41