StoryEditor

Džaferović: Dodikov odlazak u Beograd je njegov privatni čin, ne odražava politiku BiH

Piše D  /  16.01.2019., 08:01h

"Radi se o bilateralnim odnosima Rusije i Srbije. BiH je suverena međunarodno priznata država, koja ima svoju politiku, kao i vanjskopolitička opredjeljenja, koja podrazumijevaju članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. To su odluke koje su donijele institucije BiH i svatko onaj tko želi imati dobre prijateljske odnose s BiH treba poštovati naša vanjska i unutarnja politička opredjeljenja", poručio je Džaferović.

Potvrdio je da BiH želi imati dobre bilateralne odnose s Rusijom, koji se po njegovom mišljenju mogu graditi jedino na principima međusobnog uvažavanja i poštovanja, a nikako nauštrb vanjskopolitičkih i unutarnjih opredjeljenja

"Bosna i Hercegovina svakako treba imati dobre relacije s Rusijom jer je to obostrani interes", naglasio je Džaferović, koji je povodom posjete Putina Beogradu već razgovarao s predsjedateljem Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Tom prilikom kaže da Dodiku nije iznio nikakve poruke za Putina i Rusiju, jer ih je spreman davati "jedino onda kada se ta stvar institucionalno postavi onako kako treba".

"Sutrašnji sastanak u Beogradu je relacija dvije države i s tim BiH nema ništa i ne treba uopće biti predmet. Uz pošovanje naših vanjskopolitičkih i unutarnjopolitičkih opredjeljenja želimo graditi odnose s Rusijom. To trebamo raditi iz Predsjedništva BiH, odnosno na sjednicama Predsjedništva uz odgovarajuće odluke. Odlazak Dodika na taj sastanak je njegov privatni čin i on ne odražava politiku BiH i bilo što da uradi ne može odražavati stavove države BiH", rekao je Džaferović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:59