StoryEditor
raspodjela iz pričuve

Džaferović dijeli proračunski novac fondaciji i muzeju imena Alija Izetbegović

Piše desk  /  09.09.2022., 10:42h

Pred kraj mandata bošnjački članovi Predsjedništva BiH odriješili su kesu i počeli dijeliti novac iz proračunske pričuve, piše Srpska Info.

U jednom broju Službenog glasnika BiH objavljeno je čak 14 pojedinačnih odluka o interventnom korištenju tekuće proračunske pričuve iz Proračuna institucija i međunarodnih obveza za 2022.

U ovom valu najdarežljiviji je bio Šefik Džaferović.

– Odobravaju se sredstva za interventno korištenje tekuće proračunske pričuve Proračuna institucija i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu, u iznosu od 10.000 KM Fondaciji Alija Izetbegović, kao podrška projektu Nacionalno blago Bosne i Hercegovine – izložba pisane kulturne baštine iz specijalnih zbirki NUB BiH – piše u prvoj objavljenoj odluci.

Tu, naravno, nije kraj Džaferovićevog čašćenja "Alije Izetbegovića":.

Odobrio je još 5.000 KM JU Muzej Alija Izetbegović, kao podrška za realizaciju svečane Akademije povodom obilježavanja 19. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, koja će se održati 19. listopada 2022. u Narodnom kazalištu u Sarajevu.

Džaferović je odobrio i 2.000 KM Muftijstvu travničkom, kao podrška manifestaciji 512 Dani Ajvatovice. Odobio je i iznos od 3.000 KM Fondaciji Mersad Berber kao podršku projektu Muzej Mersad Berber. Berber je bio akademski slikar, a preminuo je 2012. godine.

– Odobravaju se sredstva u iznosu od 5.000 KM Udruzi Žrtava i svjedoka genocida kao podrška provođenju aktivnosti predviđene u 2022. godini – sljedeća je odluka.

Džaferović je odobrio i 5.000 KM Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci BiH kao podršku zaštite Specijalnih zbirki. Na teret Proračuna bih je dao 1.000 KM Medžlisu Islamske zajednice Travnik kao podršku za pomoć u financiranju ekskurzije mektepske djece iz povratničkog džemata Skender Vakuf.

Muftijstvo travničko dobilo je 8.000 KM kao podrška za obnovu i rekonstrukciju medrese i turbeta Hasan Kafije Pruščaka u Prascu.

Čak 20.000 KM Džaferović je odobrio Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari za podršku u redovnom radu. Isti iznos dao je Medžlisu Islamske zajednice Kozarac, kao podršku projektu izgradnje Memorijalnog centra Kamičani. Klub vodenih sportova Orka iz Mostara dobio je 10.000 KM kao podrška u sufinanciranju priprema i međunarodnih natjecanja Lane Pudar.

Kesu je odriješio i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, Željko Komšić. On je odobrio 3.000 KM Damiru Škaleru iz Vogošće, u vidu jednokratne novčane pomoći.

Također, dao je 5.000 KM Udruzi građana Brize Foča iz Doboja na ime podrške za rad udruge.

Udruge i pojedinci dužni su dostaviti izvještaje o namjenskom utrošku novca. U ovom krugu odluka nema onih koje je donio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Iz proračuna BiH pričuva se dijeli na dva načina. Tekuću proračunsku pričuvu dijeli Vijeće ministara i ona ne može biti ukupno od tri posto ukupnog Proračuna, ne računajući vanjskih dug. Namijenjena je za financiranje izvanrednih i hitnih izdataka koji nisu planirani u proračunu, za troškove međunarodnih sporova i arbitraža, financiranje novih, nepredviđenih institucija te za grantove neprofitnim organizacijama. Ovdje se radi o višemilijunskim iznosima.

Unutar stavke pričuva je tzv. interventno korištenje tekuće proračunske pričuva, koja se u jednakom iznosu daje trojici članova Predsjedništva, a kriterije određuju oni sami.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:58