StoryEditor
reizbor za tajnika partije

Džaferović čestitao Xi Jinpingu: Želim Vam svako dobro i da doprinesete miru u svijetu

Piše fena  /  23.10.2022., 15:09h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio čestitao je predsjedniku Narodne Republike Kine Xi Jinpingu na reizboru na poziciji generalnog tajnika Komunističke parije NR Kine.

Džaferović je naveo da Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina imaju dobre i prijateljske odnose koji su unaprijeđeni za vrijeme Xijevog prethodnog mandata.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina država koja se nalazi na euroatlantskom putu, ali istovremeno želi i ima interes da razvija dobre i korektne odnose s ostatkom svijeta, što uključuje i NR Kinu kao izrazito važnu državu za Bosnu i Hercegovinu.

Džaferović je podsjetio da je ove godine obilježeno 30 godina od učlanjenja Bosne i Hercegovine u Ujedinjene narode, a posebnu pažnju u tom kontekstu zaslužuje činjenica da je NR Kina bila među državama koje su 22. svibnja 1992. glasale za učlanjenje BiH, kao neovisne zemlje, u UN.

Izrazio je uvjerenje da će dvije države nastaviti s naporima koji jamče stabilne i dobre odnose, na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, te u skladu s utvrđenim pravilima iz Povelje UN-a i akata kojima su definirali bilateralne odnose.

Džaferović je poručio da je u ovom izuzetno ozbiljnom geopolitičkom i povijesnom trenutku ogromna odgovornost na političkim liderima širom svijeta, a naročito najutjecajnijim članicama međunarodne zajednice, kakva je NR Kina, da posvećeno rade na jačanju stabilnosti i osiguranju mira.

- Želim Vam svako dobro, i da kineskom narodu osigurate mir i napredak, kao i da doprinesete sveukupnim međunarodnim naporima u ostvarivanju mira i napretka u svijetu - napisao je Džaferović, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 02:46